Recenzja książki „Jedz by pokonać chorobę” dr William W. Li, 5 dróg od jedzenia do uzdrowienia, które zna nauka.

Lubię czytać i poznawać różne punkty widzenia. Z chęcią sięgnęłam po „Jedz, by pokonać chorobę”, ale przyznaję, dosyć długo ją czytałam. Dłużej niż zakładałam. Przyznaję się Wam otwarcie, spodziewałam się czegoś zupełnie innego. Treść z okładki „5 dróg od jedzenia do uzdrowienia” skojarzyłam z kuchnią 5-ciu przemian, więc oczekiwałam, że książka będzie o kuchni. W rzeczywistości bardzo się pomyliłam i to na korzyść treści zawartej w książce.

książka Jedz by pokonać chorobę

O czym jest ta książka?

W skrócie – o pięciu procesach i elementach, które są kluczowe w naszych organizmach i o składnikach pokarmowych wzmacniających i poprawiających ich działanie.

ANGIOGENEZA – proces powstawania naczyń krwionośnych, który może być wspierany przez składniki pokarmowe zawarte na przykład w żółtym serze czy piwie.

REGENERACJA – dzięki temu, że posiadamy komórki macierzyste, możliwa jest regeneracja naszego organizmu. Niektóre pokarmy, takie jak czarna herbata czy gorzka czekolada mogą wspomagać procesy regeneracyjne, czy spowolnić rozwój nieprawidłowych komórek organizmu.

MIKROBIOM – nasze ciała zamieszkuje niemal czterdzieści bilionów bakterii. Większość z nich chroni nasze zdrowie, na przykład poprzez wytwarzanie wspomagających zdrowie metabolitów z pożywienia. Bakterie jelitowe stanowią mikrobiom, który może kontrolować nasz układ odpornościowy, wpływać na angiogenezę, a nawet uczestniczyć w produkcji hormonów. Możemy wspomagać dobroczynne bakterie np. poprzez spożywanie kiszonek czy chleba na zakwasie.

OCHRONA DNA – niektóre pokarmy pomagają w naprawie DNA, uaktywniają pomocne geny i dezaktywują te szkodliwe, inne pokarmy mają wpływ na długość naszych telomerów (końcówek chromosomów spowalniających proces starzenia organizmu).

ODPORNOŚĆ – układ odpornościowy jest bardzo skomplikowany. Kto by pomyślał, że takie pokarmy jak jeżyny, orzechy włoskie czy owoc granatu mogą aktywować układ odpornościowy. Są też produkty, które pomagają wyciszyć i złagodzić objawy chorób autoimmunologicznych.

model 5x5x5 z książki Jedz by pokonać chorobę

5 x 5 x 5

Dr Li stworzył model 5 x 5 x 5, dzięki któremu bardzo łatwo jest wprowadzić do codziennego życia pokarmy przynoszące korzyści zdrowotne. Metoda nie opiera się na ograniczeniach, odmawianiu sobie czegoś czy wykluczaniu produktów, a raczej na nauczeniu się sztuki wyborów żywieniowych i wybierania tego, co się lubi i wzbogaceniu diety w cenne składniki. Książka zawiera też przykładowy jadłospis i 24 przepisy rekomendowane przez autora.

przepisy z książki Jedz by pokonać chorobę

Autor książki, Dr William W. Li, jest lekarzem specjalizującym się w chorobach wewnętrznych, aktywnie zaangażowanym w rozwój medycyny poprzez prowadzenie naukowych badań klinicznych. Doktor Li The Angiogenesis Foundation, organizację, której misją jest edukacja i poszukiwanie nowych metod leczenia wykorzystując i wspierając naturalne procesy angiogenezy (powstawania nowych naczyń krwionośnych). Autor książki posiada olbrzymią wiedzę, wykładał na Harvard Medical School, Tufts University oraz Darmouth Medical School. Sam jest autorem kilkuset artykułów naukowych publikowanych w najbardziej cenionych pismach medycznych tj. „The Lancet” czy The Science” i jestem przekonana, że ciągle czyta by być na bieżąco z wieloma badaniami klinicznymi. W książce przytacza kilkadziesiąt badań naukowych. Treść naszpikowana jest przykładami i uzasadnionymi odniesieniami. W dodatku lekarze rzadko tak dosadnie promują odpowiednie żywienie jako integralną, a nawet kluczową część terapii w cywilizacyjnych chorobach przewlekłych.  To bardzo imponujące.

Malutki minusik za tłumaczenie książki. Niektóre stwierdzenia z amerykańskiego angielskiego zostały przeniesione w niezbyt zgrabny sposób na polski. Nie mniej jednak, sens jest ok, więc można na to przymknąć oko.planuj wybieraj działaj

KONKURS

Wspólnie w Wydawnictwem Andromeda przygotowaliśmy dla Was konkurs na Facebooku. Do wygrania są 2 książki „Jedz by pokonać chorobę” dr William W. Li. Zadanie (jak zwykle) jest super proste i polega na dodaniu komentarza pod postem konkursowym z odpowiedzią na pytanie: Dlaczego chcesz przeczytać tę książkę? Na Wasze odpowiedzi czekam do 27 maja 2020. Powodzenia!

REGULAMIN KONKURSU
  1. Organizatorem konkursu jest Angelina Ziembińska, autorka bloga Dietolog.
  2. Fundatorem nagród jest Wydawnictwo Andromeda.
  3. W konkursie może wziąć udział każdy, kto poprawnie wykona zadanie konkursowe.
  4. Zadanie konkursowe polega na umieszczeniu pod postem konkursowym na FB komentarza z odpowiedzią na pytanie: Dlaczego chcesz przeczytać książkę „Jedz by nie chorować”?
  5. Konkurs trwa od 21 maja do 27 maja 2020 roku.
  6. Konkurs nie jest grą losową. Wygrają najbardziej kreatywne komentarze wybrane subiektywnie przez organizatorkę.
  7. Nagrody to 2 książki „Jedz by pokonać chorobę” dr William W. Li, Wydawnictwo Andromeda.
  8. Wyniki zabawy ogłoszę 1 czerwca 2020. Wpis zostanie zaktualizowany o wyniki zabawy, a autorzy zwycięskich komentarzy zostaną oznaczeni w poście konkursowym na FB. Decyzja wyboru wygranych jest nieodwołalna.
  9. Zwycięzcy w ciągu 7 dni od ogłoszenia wyników powinni odesłać do organizatora swój adres korespondencyjny w wiadomości zwrotnej. Po tym terminie nagrody przepadają.
  10. Nagrody zostaną wysłane w ciągu 10 dni od przesłania adresu korespondencyjnego.
  11. Wysyłka jest możliwa jedynie na terenie kraju (Polska), nie ma możliwości wysłania nagród za granicę.
  12. Dane osobowe (imię, nazwisko, adres) przetwarzane będą w celu komunikacji z Uczestnikami oraz w celu przekazania Nagrody Zwycięzcom Konkursu i ogłoszenia wyników Konkursu.
  13. W sprawach nie dających się przewidzieć i nieuregulowanych niniejszym Regulaminem decyduje Organizator.