Szarlotka z pianką i kruszonką dla diabetyka

by dietolog
Cudownie jesienne ciasto. Pachnąca szarlotka z pianką i kruszonką w wersji zdecydowanie bardziej przyjaznej dla osób z cukrzycą, niż jej tradycyjna wersja.

Kiedy byłam mała, uwielbiałam dwa ciasta. Były to szarlotka z pianką i sernik przekładany. W tradycyjnej wersji te ciasta zawierają bardzo dużo cukru, więc postanowiłam te moje smaki dzieciństwa dostosować do sytuacji (tego, że mam cukrzycę) i nieco je odchudzić. Z sernikiem udało się wybornie, zresztą sernik dla diabetyka cieszy się bardzo dużym powodzeniem, zarówno na blogu, jak i na moim kanale Youtube. Teraz nadszedł czas na szarlotkę i powiem Wam szczerze, jest moc! Moja szarlotka z pianką jest przepyszna, mimo że wyeliminowałam z niej 3/4 cukru z oryginalnego przepisu.

szarlotka z pianką dla diabetyków

Składniki na 12 porcji:

250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g masła
2 jajka
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 g płatków migdałowych
1 łyżka mąki/skrobii ziemniaczanej
60 g cukru (lub w wersji jeszcze bardziej odchudzonej ksylitolu, czyli cukru brzozowego)
600 g kwaśnych jabłek np. odmiany szara reneta (obranych i pokrojonych w plasterki)
1 łyżeczka cynamonu

Mąkę i proszek do pieczenia połączyć z masłem (ja ścieram zimne masło na tarce, wsypuję wiórki masła do mąki i rozcieram z rękach aż do połączenia składników). Jajka rozbić i rozdzielić żółtka od białek, żółtka dodać do ciasta i wyrobić z dodatkiem łyżki śmietany na zwarte ciasto. Uformować z ciasta kulę lub wałek. Przeciąć i rozwałkować 2/3 ciasta. Rozwałkowane ciasto przełożyć na formę do tarty o średnicy 24cm (jeśli się przerwie, można śmiało dokleić). Na wyłożony ciastem spód wysypać mąkę ziemniaczaną (lub skrobię), płatki migdałowe i ułożyć pokrojone w plasterki jabłka. Owoce oprószyć obficie cynamonem.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać do niej powoli cukier. Ubijać jeszcze 2-3 minuty. Sztywną masę wyłożyć na jabłka, a następnie w pianę powciskać porwane kawałki pozostałego ciasta.

Piec około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z grzaniem góra-dół. Upieczone i pięknie zrumienione ciasto wyjąć i ostudzić.

szarlotka z pianką, kawałek

1 porcja to ok. 210 kcal, węglowodany: 26 g, białko: 4 g, tłuszcz: 10 g

Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,6 WW i 1 WW.

SMACZNEGO!

You may also like

6 komentarzy

Sylwia 16 sierpnia, 2021 - 12:58 pm

Dzień dobry, upiekłam ciasto według pani przepisu, wyszło bardzo pyszne. Polecam każdemu ten przepis.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 16 sierpnia, 2021 - 1:31 pm

Dziękuję 🙂 Bardzo mi miło!

Odpowiedz
Joanna 24 października, 2023 - 1:55 pm

2.6 WW I 1 WW to chyba pomyłka

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 1 listopada, 2023 - 8:10 am

Rzeczywiście: 2,6WW i 1WBT

Odpowiedz
czc 16 października, 2021 - 5:11 pm

Niestety, ciasto z mąki pełnoziarnistej z zamiennikiem cukru w niczym nie przypomina pysznej szarlotki :((( Mój bidny cukrzyk, zwabiony zapachem (bo pachniało i wyglądało obiecująco) ze smutną miną wyjadł jabłkowe nadzienie a resztę zostawił 🙁

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 16 października, 2021 - 6:21 pm

Kwestia przyzwyczajenia 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz