(Nie)banalny przepis. Ogórki na ciepło a la szparagi. Dla niektórych będzie to zaskakująca propozycja, ale moim zdaniem ciekawa. Gotowane ogórki mogą stać się lekką przekąską albo dodatkiem do mięsa czy rybki na obiad.

Zima dłuży mi się niemiłosiernie. Nie przepadam za chłodnymi miesiącami i już od stycznia zaczynam wyczekiwać pierwszych oznak wiosny. Najbardziej czekam na szparagi. Dobrze wiem, że jeszcze trochę poczekam, ale dziś zrobiłam sobie ogórki na ciepło, które do złudzenia przypominają szparagi. Nie wiem czy kiedyś próbowaliście ogórków na ciepło. Jeśli nie, to koniecznie musicie to nadrobić. Jakiś czas temu dodawałam przepis na zapiekane ogórki tu na blogu, a na moim kanale Youtube znajdziecie nawet film z gorącymi ogórkami. Niektórzy z Was pomyślą, że to trochę szalone, ale czemu nie szaleć w kuchni? Ja uwielbiam takie eksperymenty. Tym bardziej, że ogórki są warzywami niskokalorycznymi i niskowęglowodanowymi, co przy cukrzycy stanowi bezpieczny wybór.

ogórki na ciepło podane

Składniki na 2 porcje:

2 długie ogórki szklarniowe
łyżka soku z cytryny
1/2 łyżki soli
1/2 łyżeczki cukru

Sos jogurtowo-orzechowy
120 g jogurtu naturalnego (u mnie 3%)
30 g masła orzechowego
10 g mielonych orzechów włoskich
szczypta soli do smaku
ulubione zioła do posypania (bazylia, kolendra, co kto lubi)
Jeśli ten sos wydaje się Wam zbyt odważny, zastąpcie go łyżką bułki tartej (najlepiej pełnoziarnistej) podsmażonej na łyżce masła. Też będzie pysznie. Ja po prostu nie lubię bułki tartej i lubię eksperymenty 🙂

Ogórki obrać cienko ze skórki i przekroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć pestki. Ćwiartki ogórków przerkoić jeszcze raz wzdłuż (na paski) i jeśli są bardzo długie to w poprzek na pół.

W rondelku zagotować wodę i doprawić ją sokiem z cytryny, solą i odrobiną cukru. Wrzucić ogórki na wrzątek i gotować kilka minut (ok. 8 min). W międzyczasie przygotować sos mieszając dokładnie jogurt naturalny z masłem orzechowym i mielonymi orzechami. Doprawić szczyptą soli. Jeśli wybierzecie bułkę tartą, to podsmażcie ją na patelni w czasie gotowania ogórków.

Ogórki wyjąć łyżką cedzakową z wody, odsączyć i przełożyć na talerze. Podawać od razu na ciepło. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięsa albo z sosem jako przekąska.

ogórki na ciepło a la szparagi

1 porcja to ok. 190 kcal, węglowodany: 13 g, białko: 8 g, tłuszcz: 12 g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,3 WW i 1,4 WBT.

SMACZNEGO!