CIASTO CZEKOLADOWE z CUKINII

by dietolog
Sezon na cukinię nastał. Nie trudno zauważyć, że cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw sezonowych i właśnie teraz jest najsmaczniejsza. Wiem, że ciężko w to uwierzyć, ale ciasto które dziś Wam prezentuję składa się głównie z cukinii. Jest proste, bo tylko miesza się składniki i do piekarnika, nawet polewę można sobie darować.

Tradycyjnie już zamiast cukru stewia, mąka pełnoziarnista, a czekolada 99% miazgi kakaowej – żeby było zdrowiej. Ciasto można podawać z sezonowymi świeżymi owocami – borówki, truskawki, poziomki czy malinki świetnie się skomponują z czekoladowym ciastem, niektórzy lubią z bitą śmietaną (tu uwaga na kalorie), a mi smakuje wspaniale saute. Cukinia sprawia, że ciasto jest przyjemnie wilgotne, jego struktura odbiega od standardowego ciężkiego ciasta czekoladowego, aczkolwiek nikomu nawet przez myśl nie przechodzi, że ciasto jest z cukinii. Ani nie wygląda jakby było z warzywa (to możecie zobaczyć na załączonych zdjęciach), ani tym bardziej nie smakuje cukinią (tego już nie mogę Wam wszystkim zapewnić, proponuję upiec i spróbować).

ciasto czekoladowe z cukinii
CIASTO CZEKOLADOWE z CUKINII

Składniki na 12 porcji (tortownica na ok. 26cm):

2 jajka
130g przecieru jabłkowego (można zrobić we własnym zakresie, ja użyłam deserku dla niemowląt – jabłuszko)
200g szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
50g kakao
2 szklanki startej na drobnych oczkach i odciśniętej cukinii
cukier waniliowy
proszek do pieczenia
3 łyżki stewii/ pół szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
łyżeczka kawy rozpuszczalnej

2-3 łyżki startej gorzkiej czekolady na polewę
odrobina tłuszczu (masła) do posmarowania formy

Do miski miksera wrzucić jajka i przecier jabłkowy, zmiksować i stopniowo dodawać pozostałe składniki – mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą i kawą rozpuszczalną, stewię, cukier waniliowy. Wyłączyć mikser. Na końcu dodać startą na tarce i mocno odciśniętą z nadmiaru soku cukinię (jeśli cukinia nie będzie odciśnięta ciasto się nie uda – wyjdzie z niego mokra papka), wmieszać ją w masę łyżką. Wylać na tortownicę cienko posmarowaną tłuszczem. Piec 40-50 minut w temperaturze 200ºC, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe (jeśli patyczek do szaszłyków wbity i wyciągnięty z ciasta jest suchy – ciasto jest gotowe). Wystudzić, wyjąć z tortownicy, gorzką czekoladę rozpuścić i tak powstałą polewą udekorować spontanicznie ciasto ( niektórzy rozpuszczają czekoladę i dodają do niej masło, ale w moim wydaniu unikamy zbędnych kalorii).

1 PORCJA to ok. 125kcal, węglowodany: 20g, białko: 5g, tłuszcze: 2g

 SMACZNEGO!

You may also like

16 komentarzy

chantel 12 sierpnia, 2013 - 12:00 pm

Uwielbiam ciasta z cukinią. Są zdrowsze od tradycyjnych, a do tego wilgotne, długo zachowują świeżość 🙂
Świetnie, że przygotowałaś tak zdrową wersję, nawet będąc na diecie można sobie na nie pozwolić 🙂
Dziękuję za przyłączenie się do akcji 🙂

Odpowiedz
Domowe Wypieki 12 sierpnia, 2013 - 12:50 pm

Mniam, super przepis:)

http://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/ – ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W NASZYM LETNIM KONKURSIE

Odpowiedz
Anonimowy 16 sierpnia, 2013 - 12:58 pm

mam zamiar jutro upiec tylko proszę powiedz szybciutko ile tego cukru wanilinowego? Cala paczuszka?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 17 sierpnia, 2013 - 4:34 am

Cała paczuszka, to jest chyba 16g, albo 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 🙂 udanego wypieku! 🙂

Odpowiedz
Basiuchna 17 sierpnia, 2013 - 7:50 am

prezentuje się na prawdę smakowicie 🙂

Odpowiedz
askakozub 18 sierpnia, 2013 - 1:33 pm

Genialne połączenie smaków! Wygląda wybitnie niedietetycznie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 19 sierpnia, 2013 - 6:43 pm

zrobilam.pycha.dodala tylko 25g kakaobo moim zdaniem bylo juz i tak za duzo no i musialam podlac woda bomasa byla za sucha.z tymi drobnymi poprawkami naprawde bomba

Odpowiedz
Aga 20 stycznia, 2018 - 2:56 pm

Wyśmienity 🙂 zjedzone dwa małe kawałki + kawa na 2 śniadanie i cukier 100 🙂
mega zachwycona jestem 🙂
niebawem przepisów zabraknie 🙂

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 20 stycznia, 2018 - 3:13 pm

Cieszę się. Cały czas dodaję nowe przepisy, więc istnieje szansa, że nie zabraknie 😉

Odpowiedz
ANNA 15 sierpnia, 2018 - 4:52 pm

A proszku do pieczenia ile

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 27 sierpnia, 2018 - 10:29 am

małe opakowanie, 16g

Odpowiedz
Niejasne 23 stycznia, 2021 - 11:26 pm

To w końcu szklanka (typowa ma 250ml) czy 200g mąki, bo chyba wygląda na to że mam wszystko do wyrzucenia…

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 24 stycznia, 2021 - 5:40 pm

Dlatego podaję gramaturę 🙂 200g mąki. A szklanek proszę nie wyrzucać, mogą się przydać 🙂

Odpowiedz
Justyna 31 marca, 2021 - 9:02 pm

Strasznie niskie mi wyszło – nie wiem, co zrobiłam źle :/

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 2 kwietnia, 2021 - 12:11 pm

Może za słabo odcisnęłaś cukinię? Na prawdę trzeba się przyłożyć, bo taka mokra cukinia nie urośnie (też tak raz miałam).

Odpowiedz
Magda 20 listopada, 2022 - 6:48 pm

Właśnie zrobiłam, smakuje dobrze tylko u mnie chyba mało wilgotne. Nie wiem czemu 🙁 ale smak idealny, u mnie zamiast stewii był ksylitol, a następnym razem spróbuję z erytrolem.

Odpowiedz

Zostaw komentarz