CIASTO MARCHEWKOWE

by dietolog
To najlepsze ciasto jakie znam. Nikt się mu jeszcze nie oparł (nawet tacy, którzy twierdzą, że marchewek nie lubią).

Ciasto marchewkowe jest dobre na wszystko – chandrę, drugie śniadanie, podwieczorek, spotkanie z przyjaciółmi, imieniny cioci czy wizytę rodziny. Dodatkowo zawiera (względnie) niewiele kalorii, więc można się nim objadać (prawie) bezkarnie.

Składniki na ok. 24 porcje:
2-3 szklanki drobno utartej marchewki
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
½ szklanki oleju
5 jajek
3 łyżki stewii/słodzika do pieczenia
miseczka pokrojonych orzechów włoskich
miseczka rodzynek
proszek do pieczenia

cynamon

Wykonanie ciasta jest banalnie proste. Najdłuższą czynnością jest tarcie marchewki, a dalej to już migiem się robi. Jajka rozbić i ciągle mieszając połączyć z mąką, słodzikiem, proszkiem do pieczenia i olejem, następnie dodać marchewkę. Na końcu wsypać bakalie i doprawić do smaku cynamonem. Uzyskaną masę przełożyć do dwóch podłużnych brytfanek o długości ok. 20cm (wyłożonych folią aluminiową i posmarowanych delikatnie tłuszczem). Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, jeśli ciasto się nie lepi, znaczy że jest gotowe). Wystudzić, wyciągnąć z foremek, pokroić i delektować się smakiem.

1 porcja zawiera ok. 125kcal; węglowodany: 9g;  białko: 4g; tłuszcz: 8g

Ostrożnie z bakaliami jeśli dbasz o linię, im więcej orzechów i rodzynek, tym więcej kalorii ma ciasto.

SMACZNEGO!

You may also like

25 komentarzy

butterfly 13 października, 2012 - 11:33 am

smakowicie wygląda;)

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 13 października, 2012 - 11:48 am

zapewniam (nieskromnie), że smakuje o niebo lepiej niż wygląda 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 13 października, 2012 - 12:15 pm

i smakuje mniam mniam…
Basia

Odpowiedz
GrowingUp 13 października, 2012 - 12:18 pm

Muszę upiec;)

Odpowiedz
Cassidy 13 października, 2012 - 3:02 pm

Robiłam już takie ciasto nieraz, ale zwykle z pszennej mąki i jeśli dobrze pamiętam dawałam szklankę oleju. Nigdy nie dodawałam bakalii, bo ich nie lubię. Spróbuję teraz tę wersję.

Odpowiedz
sweettaste 20 października, 2012 - 2:48 pm

słyszałam o cieście marchewkowym, ale jakoś jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować. chyba się skuszę 😉

zapraszm do mnie, dopiero zaczynam i bardzo zależy mi na opiniach wskazówkach. http://danceinmykitchen.blogspot.com/

Odpowiedz
Anonimowy 23 grudnia, 2012 - 9:37 am

przepraszam a ile tego proszku do pieczenia? 🙂

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 23 grudnia, 2012 - 1:10 pm

Ja wsypuje całe opakowanie, które najczęściej jest na 1kg ciasta (w opakowaniu jest średnio 30g, więc tyle proponuję). Ale trafiłaś, właśnie piekę to ciasto! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 28 kwietnia, 2014 - 11:36 am

A co można dać zamiast słodzika stewii, bo nigdzie nie mogę znaleźć?:)

Odpowiedz
Anonimowy 20 marca, 2016 - 4:18 pm

Szanowna Pani, czy mogłaby Pani napisać, jak Pani wyliczyła WW w tym przepisie? Chciałabym upiec to ciasto bez orzeszków i rodzynek, ile wtedy ma porcja WW? Tak bardzo to ważne, bo chciałabym zjeść trochę więcej 🙂 Jestem świeżo zdiagnozowany cukrzyk (ciążowy), więc dopiero się uczę wyliczeń 🙂 Dziękuję serdecznie, Joanna

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 20 marca, 2016 - 6:54 pm

1WW to 10g węglowodanów przyswajalnych. Korzystam z tabel kaloryczności i po prostu liczę każdy składnik, który do ciasta używam 🙂 Polecam pomocną pozycję: http://www.empik.com/liczmy-kalorie-kunachowicz-hanna-nadolna-irena-przygoda-beata,p1052252638,ksiazka-p

Odpowiedz
Anonimowy 22 października, 2016 - 8:45 pm

A taka jedna porcja to ile gram ?

Odpowiedz
Diana 13 marca, 2018 - 5:29 pm

Podpisuje się pod pytaniem :))

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 13 marca, 2018 - 6:31 pm

ok. 40g 🙂

Odpowiedz
Rowiązanie konkursu świątecznego. – Dietolog 10 sierpnia, 2017 - 8:05 pm

[…] chcecie wiedzieć co ja najchętniej jadam z marchewki? Prawdziwym rarytasem w naszym domu jest CIASTO MARCHEWKOWE – maksymalnie odchudzone,  małą ilością tłuszczu i stewią zamiast cukru. Bez wyrzutów […]

Odpowiedz
SŁODKIE ŚWIĘTA, czyli świąteczne menu dla diabetyka – Dietolog 23 sierpnia, 2017 - 8:46 pm

[…] tłustego kremu wybierz ciasto owocowe (na przykład szarlotkę dla diabetyka) albo upiecz marchewkowe ciasto z […]

Odpowiedz
Ewa 26 września, 2017 - 5:09 pm

Rodzynki są dobre dla diabetyków?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 26 września, 2017 - 5:33 pm

Wszystko zależy od proporcji i tego, w jakim towarzystwie są spożywane. Nie są zupełnie zabronione, a w tym cieście nadają słodyczy, więc moim zdaniem są lepszym wyborem niż dosypanie cukru.

Odpowiedz
Aga 27 stycznia, 2018 - 12:29 pm

Pyszny niebo w buzi 😀 cała rodzinka się zajada 🙂 Cukier idealny 😀 więc jeszcze jest smaczniejszy 😀

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 27 stycznia, 2018 - 1:03 pm

Ciasto marchewkowe niezmiennie od kilku lat jest u nas hitem 🙂 Piekę je zarówno na święta, jak i na różne okazje do przedszkola. Jest niezawodne!

Odpowiedz
Monisia 14 grudnia, 2020 - 6:31 am

Proszę o informację ile jest w 1 porcji WW a ile WBT 🙂

Odpowiedz
Aga 14 października, 2021 - 6:57 pm

Ehh zawsze do niego wracam 🙂
Uwielbiam :* serdecznie pozdrawiam

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 15 października, 2021 - 4:51 am

Jedno z najlepszych moich ciast 🙂

Odpowiedz
Ola 15 kwietnia, 2022 - 4:50 pm

Czy można użyć mąki orkiszowe zamiast pelnoziarnistej?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 17 maja, 2022 - 12:15 pm

Można 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz