Przetwory owocowe – warsztaty kulinarne z marką Dr. Oetker

by dietolog
Relacja z warsztatów kulinarnych, których tematem przewodnim były przetwory owocowe. Dzięki uprzejmości marki Dr. Oetker miałam przyjemność zapoznać się z nową linią produktów do żelowania przetworów.

Dr. Oetker wprowadza do swojego portfolio cukier żelujący z dodatkiem stewii. To propozycja na słodkie przetwory owocowe, dla wszystkich którzy chcą ograniczyć cukier w swojej codziennej diecie.

Stewia to roślina wywodząca się z Ameryki Południowej. Jej działanie słodzące jest tam znane od stuleci. Za słodki smak rośliny odpowiedzialne są glikozydy stewiowe – naturalne związki, które występują w łodygach i liściach zioła. Jedna łyżka sproszkowanych liści stewii odpowiada jednej szklance cukru, a jednocześnie jest to produkt praktycznie bezkaloryczny.

Producent postanowił wyjść naprzeciw osobom, którym zależy na zredukowaniu ilości spożywanego cukru. W nowym cukrze żelującym  Oetkera część cukru została zastąpiona naturalnym środkiem słodzącym – ekstraktem ze stewii. Dzięki temu konsumenci mogą cieszyć się przyjemnie słodkim smakiem domowych konfitur, których kaloryczność została zmniejszona o 30%. Więcej o produkcie tutaj.

W ramach promocji nowego produktu, miałam przyjemność wziąć udział w przecudnych warsztatach przygotowywania konfitur i przetworów owocowych. Warsztaty prowadził charyzmatyczny mistrzunio od słodkości znad naszego pięknego polskiego morza – Tomasz Deker (polecam FB), który raczył nas opowieściami o słodyczach nie z tego świata. Bardzo lubię takich ludzi, którzy jak opowiadają o swojej pracy, to zapalają im się oczy i widać, że to ich życiowa pasja. W dodatku wiedza Tomka i doświadczenie są wręcz onieśmielające, świetny wybór prowadzącego!

Warsztaty odbyły się w Akademii Kulinarnej Whirpool, miejscu które darzę wyjątkową sympatią i kojarzy mi się z cudowną domowa atmosferą, obłędnym jedzeniem i fajnymi ludźmi. Nie sposób nie wspomnieć o KUKBUKu, który organizował warsztaty, dziękuję serdecznie za zaproszenie i możliwość udziału w tym przedsięwzięciu. Mimo, że nie jestem nastawiona na wykorzystywanie cukru w kuchni (z racji mojej cukrzycy, raczej unikam cukru), to informacja o produkcie, który ma w składzie stewię zamiast cukru (nawet w jakiejś części) bardzo mnie zaciekawił.

Na zdjęciu team truskawkowy (plus ja jeszcze), który robi najlepszy dżemor z truskawek i czekolady:

przetwory owocoweKiedyś miałam przyjemność korzystać z cukru 3:1 i wiem, że dzięki dodaniu cukru żelującego przygotowanie domowych przetworów jest łatwe i szybkie. Wystarczą 3 minuty, aby trwale zamknąć smak wyjątkowych letnich owoców w słoiczku. Cukier żelujący Oetkera to gwarancja odpowiedniej konsystencji domowych przetworów, a krótki czas gotowania pozwala zachować większość witamin i piękny kolor owoców.

W ramach warsztatów przygotowaliśmy przetwory owocowe według kilku autorskich propozycji Tomasza Dekera. Moim faworytem jest połączenie truskawki z białą czekoladą, ale to pewnie z miłości do truskawek. Ciekawą propozycja były także banan z rabarbarem i gruszka z fenkułem. Lubię takie odważne połączenia, które na pierwszy rzut oka pasują jak pięść do nosa. Przy dżemach nie było wiele pracy, same się wręcz robiły, a my rozmawialiśmy o jedzeniu, blogowaniu, fotografowaniu i słodyczach w bardzo fajnym towarzystwie 🙂

Z warsztatów odbierała mnie moja córunia Milunia i zobaczcie z jaką ciekawością obserwowała fotografowanie jedzenia. Może zostanie fotografem jedzeniowym? W każdym razie wie, że zanim jemy, fotografujemy 😉

Pięknie dziękuję za pudełko pełne skarbów. Najwięcej radości ma Milena z perełek i innych cukrowych dekoracji 🙂 a moja stewia dumnie pnie się w górę na  kuchennym parapecie.

 

You may also like

Zostaw komentarz