Jeśli jesteście rodzicami, to wiecie, że spaghetti z mięsem należy do ulubionych dziecięcych dań. Wszystkie dzieciaki jakie znam z chęcią pałaszują u nas kluski z pomidorowym sosem mięsnym.
Moje spaghetti to klasyk, jednak odrobinkę zmodyfikowany, żeby było zdrowiej. Makaron pełnoziarnisty gotuję al dente i na talerz dodaję drugie tyle makaronu przygotowanego z warzyw. Jest kolorowo i bardzo zdrowo. Warzywny makaron to świetny pomysł dla diabetyków. Z przyjemnością w takiej formie spożywać pełne błonnika warzywa.
Zastanawiacie się jak zrobiłam makaron z marchewki i cukinii? To proste. Kupiłam maszynę do robienia makaronu z warzyw na wyprzedaży w Lidlu (wygodna, bo na prąd) w super promocyjnej cenie 69zł. Ostatnio widziałam też urządzenia do ręcznego robienia makaronu z warzyw na korbkę – w dużych hipermarketach kosztują ok. 30-40zł. Można też użyć zwykłej obieraczki do warzyw i pociąć marchew czy cukinię wzdłuż – też wyjdzie świetny makaron (koszt obieraczki to ok. 2zł).
Składniki na 4 porcje:
400g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
duża cebula
jajko
3 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego
400ml krojonych pomidorów
sól, pieprz, bazylia
200g makaronu pełnoziarnistego
2 cukinie
2 duże marchewki
Mięso przełożyć do dużej miski. Cebulę posiekać drobno (można blenderem w pojemniku do rozdrabniania), dodać do mięsa razem z jajkiem, sporą szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać dokładnie dosypując świeżo mielone siemię lniane do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na formowanie kulek. Można użyć też delikatniejszej bułki tartej. Siemię lniane najlepiej zmielić w młynku do kawy bezpośrednio przed użyciem.
Pomidory wlać do głębokiej patelni (może być wok), zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią (może być suszona). Z mięsnej masy formować niewielkie kulki i wrzucać je do pomidorów. Z podanych produktów powinno wyjść 28 niewielkich pulpetów. Kotlety przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
W czasie, kiedy pulpety się gotują, przygotować makaron. Makaron pełnoziarnisty ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Marchew i cukinię pokroić na plasterki/makaron i zblanszować w lekko osolonym wrzątku – marchewkę 2 minuty, a cukinię przez 1 minutę. Odcedzić.
Na talerze nałożyć 1/4 makaronu pełnoziarnistego, 1/4 makaronu marchewkowego i 1/4 makaronu z cukinii. Następnie odkryć kotlety, spróbować sos, czy jest odpowiednio doprawiony i ewentualnie dodać trochę soli, jeśli potrzeba. Na każdą porcję wyłożyć 1/4 mięsnych kulek i polać sosem pomidorowym. Udekorować bazylią.
1 porcja to ok. 510kcal, węglowodany: 43g, białko: 31g, tłuszcz: 24g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 4,3WW i 3,4WBT
3 komentarze
W końcu będę mogła odmienić moje nudne spaghetti 🙂 Dziękuję za przepis!
Odmieniaj 🙂 w kuchni nie powinno być nigdy nudno!
[…] czy marchewki i warzywa gotuję al dente (czyli na pół twardo). Zobaczcie tutaj moje ulubione spaghetti z klopsami w sosie pomidorowym. Tym razem sięgnęłam po makaron z grochu. Według mnie to świetna alternatywa dla tradycyjnego […]