Lekki żytni biszkopt ze śliwkami i słonecznikiem

by dietolog
Przepis na biszkopt z żytniej mąki z moimi ulubionymi sezonowymi, jesiennymi owocami, czyli ze śliwkami. Zamiast kruszonki nasiona słonecznika. Zaskakująco dobre ciasto i to żytnie!

Mąka żytnia pełnoziarnista najczęściej kojarzy się z ciężkim razowym chlebem, pełnoziarnistym pieczywem i z zakwasem. Ja jednak postanowiłam trochę tą mąkę odczarować i przygotowałam lekki biszkopt z owocami. Ciasto jest delikatne, mięciutkie i lekkie, aż nie do wiary, że jest takie zdrowe. Tajemnica sukcesu tkwi w mocnym ubiciu żółtek, a później jeszcze białek, a tym samym napowietrzeniu całego ciasta.

Ja użyłam śliwek, bo pięknie wyglądają, łatwo się zapiekają i świetnie pasują do mąki żytniej. Do tego zestawu doskonale się komponują pestki słonecznika, które na wierzchu delikatnie się przypiekają. Myślę, że zamiast śliwek można użyć na przykład gruszek. Przepis jest łatwy i przyjemny, wyjdzie absolutnie każdemu.

biszkopt żytni

Składniki na 8 porcji:

100g szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
5 jajek
4 łyżki oleju rzepakowego
80g (4 łyżki) ksylitolu (albo zwykłego cukru, jeśli ktoś używa)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju rzepakowego do wysmarowania formy
500g śliwek węgierek
2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika

Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z ksylitolem (lub cukrem) na puszystą masę, najlepiej to robić mikserem, żeby jak najbardziej masę napowietrzyć. Następnie powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszając dodać olej i sok z cytryny. Wyłączyć mikser i ubić pianę z białek. Masę z żółtkami delikatnie połączyć ze sztywną pianą ubitą z białek. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem formy (u mnie okrągła o średnicy 24cm).

Śliwki, umyć,osuszyć, przekroić na pół i wyjąć z nich pestki. Na wierzchu ciasta ułożyć połówki śliwek i na samym końcu posypać ziarnami słonecznika. Ciasto piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC z termoobiegiem. Wyjąć i wystudzić.

żytni biszkopt i śliwki

1 PORCJA zawiera ok. 240kcal, węglowodany: 24g, białko: 7g, tłuszcz: 13g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,4WW i 1,4WBT

SMACZNEGO!

You may also like

13 komentarzy

Adrian 2 listopada, 2018 - 7:38 am

Spróbowałem tego ciasta i bardzo mi smakuje. Trochę mi się spaliło, ale to nic 🙂

Odpowiedz
Maria Zacharko 27 stycznia, 2019 - 8:28 am

Super przepis na szarlotkę z mąki żytniej

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 29 stycznia, 2019 - 4:48 am

Jasne, zamiast śliwek, można też jabłka 🙂

Odpowiedz
Natalia 8 lutego, 2019 - 1:00 pm

Ten przepis spadł mi z nieba zresztą Pani blog jest rewelacyjny

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 8 lutego, 2019 - 2:01 pm

Cieszę się 🙂 Dziękuję!

Odpowiedz
Malgorzata Perzyna / matpina mat/ 13 lutego, 2019 - 8:59 pm

Przepisy i blog jest wspaniały, jak cudownie że są tacy ludzie jak Pani, chcą dzielić się bezinteresownie z ludźmi którzy potrzebują takiego wsparcia i takich wiadomości. Mam 63 lata choruję na cukrzycę 2 I nieraz grzeszyłam niedozwolony posiłkiem, bo nie zawsze mialam ochotę na te cukrzycowe. A dzięki Pani zrozumiałam że można jeść i tworzyć fajne zdrowe posiłki nie obciążające organizmu. Dziękuję i pozdrawiam.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 14 lutego, 2019 - 4:37 am

Pani Małgosiu, dziękuję, bardzo mi miło. No to jest trudne w cukrzycy, że jest przewlekła i nieuleczalna, a człowiek przecież nie jest maszyną. Wszyscy mamy lepsze i gorsze dni. Proszę nie myśleć, że u mnie zawsze jest super idealnie 😉 ale się staram.

Odpowiedz
Daria 22 czerwca, 2019 - 9:23 am

A czy maka orkiszowa typ 2000 również się nada?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 22 czerwca, 2019 - 11:22 am

Pewnie tak, ale wtedy już nie będzie żytni 😉

Odpowiedz
Daria 22 czerwca, 2019 - 4:19 pm

Wyszedł bardzo smaczny, nie różniący się smakiem od ” normalnego” ciasta. W piekarniku pięknie wyrósł tylko po wyjęciu z strasznie oklapl. To dlatego że zamiast żytniej mąki dałam orkiszowa? Czy może jakiś inny błąd popełniłam?

Odpowiedz
Iza 2 września, 2020 - 3:04 pm

Mi niestety nie do końca się udało, tj. jak dodałam do ubitych żółtek mąkę z proszkiem to ciasto wyszło mi bardzo gęste, takie zbite jak glina a powinno być takie rzadsze, bardziej lejące, tak? Oczywiście trzymałam się wszystkich wytycznych z przepisu. Gdzie popełniłam błąd? Ehhh jeśli chodzi o wyroby cukiernicze to jestem totalnym beztalenciem.
Pozdrawiam!

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 2 września, 2020 - 8:18 pm

Piana z białek powinna je rozrzedzić. Dodałaś?

Odpowiedz
Kruche ciasto ze śliwkami - Dietolog 6 września, 2020 - 3:40 pm

[…] z przepisami). Polecam Wam też sernik ze śliwkami, mam do niego dużą słabość, a także żytni biszkopt ze śliwkami, który wprost uwielbiacie (dostaję wiele wiadomości o tym, jakim zaskoczeniem dla Was jest to […]

Odpowiedz

Zostaw komentarz