Przepis na śmietankowo-kakaowy sernik a la zebra. Fantastyczny pomysł na deser nie tylko dla osób z cukrzycą. Ten sernik z pewnością zasmakuje też dzieciom.
Często pytacie mnie skąd biorę inspiracje do moich przepisów. Czasami zdarza się, że trafiam na jakiś przepis, który przerabiam na trochę bardziej przyjazny diabetykom. Właśnie tak powstał ten sernik – przeglądałam sobie portal Przepisy.pl i trafiłam na sernik zebrę (zobacz). Przepis od razu mi się spodobał. Przypomniałam sobie zebrę, którą jadłam jako dziecko, a jestem też wielką fanką serników. Przepis jest standardowy, więc dosyć mocno go zmodyfikowałam – mój sernik jest bez spodu, zamiast cukru użyłam erytrolu, no i sam sernik zrobiłam po swojemu. Jednak inspiracja ewidentnie jest widoczna.
Moja wersja jest umiarkowanie słodka, ale jestem przekonana, że będziecie zadowoleni. Szczególnie, jeśli próbowaliście już mojego najpopularniejszego sernika z bloga (i Youtuba też). No dobra, koniec gadania, czas na przepis.
Składniki na 12 porcji:
1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
5 jajek
200 g erytrolu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 g ciemnego kakao
dwie krople aromatu migdałowego
Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić w misie miksera z erytrolem na jasną i puszystą masę, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i twaróg. Białka ubić w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę. Delikatnie połączyć masę serową z pianą.
Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać. Na sam środek wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy (może być też forma silikonowa) wylewać po 2 łyżki masy z dodatkiem kakao, potem na środek ciemnej, 2 łyżki masy jasnej. Czynność powtarzać do wykorzystania wszystkich składników. Mas nie należy mieszać, tylko sukcesywnie nakładać na przemian białą i brązową na środek łyżkami. Można lekko potrząsać tortownicą (ale nie stukać), żeby masy się wyrównywały. Sernik piec około godzinę w temperaturze 180°C (bez termoobiegu). Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do wystudzenia.
1 porcja to ok. 150 kcal, węglowodany: 8 g, białko: 12 g, tłuszcz: 8 g
Informacje dla diabetyków: w porcji (ok. 110 g) znajduje się 0,8 WW i 1,2 WBT
Ewa
Marzec 06, 2021 at 3:03 pmWszystko byłoby ok gdyby nie opadł, wyrósł pièknie a pod koniec pieczenia opał bardzo,nie otwierałam Piekarnika. Szkoda bo myślę zę dobry pozdrawiam
dietolog
Marzec 10, 2021 at 10:24 amNo sernik z reguły opada po upieczeniu 🙂 Mój na zdjęciu też jest niewysoki.
Magda
Kwiecień 01, 2021 at 10:01 amJaki rozmiar tortownicy będzie odpowiedni?
Nie trzeba dawać proszku do pieczenia?
Sernik będę testowała na święta:)
dietolog
Kwiecień 02, 2021 at 12:16 pmMoja jest zupełnie standardowa. Pewnie 28cm, ale jak będzie 26 to też wyjdzie. Ważne, żeby była okrągła i żeby ciasto nakładać na środek naprzemiennie, pozwalając żeby naturalnie się ułożyło w formie (nie mieszać). Nie dawałam proszku, mąka ziemniaczana ma za zadanie utrzymać sztywność. Nie oczekuj też, że będzie kto wie jak wysoki 🙂
Magda
Kwiecień 03, 2021 at 11:56 amZrobiłam w tortownicy 26cm. W trakcie pieczenia pięknie wyrósł do krawędzi tortownicy, ale niestety opadł i rzeczywiście jest niski (na połowę krawędzi tortownicy). W niczym to nie przeszkadza, ponieważ sernik jest niesamowicie pyszny!
Dodałabym zdjęcie, ale chyba się tu nie da?
dietolog
Kwiecień 05, 2021 at 9:43 amZawsze rośnie, a potem opada. Cieszę się, że i Tobie smakuje. W komentarzu nie da się dodać zdjęcia, ale mailem można 🙂 kontakt@dietolog.pl Wrzucę na story jak przyślesz 🙂
joanka
Kwiecień 17, 2021 at 7:25 amCzy erytrol można zastąpić ksylitolem? Jeśli tak, to jaka ilość będzie tu wskazana?
dietolog
Kwiecień 18, 2021 at 5:09 amTak. 1:1
Nati
Grudzień 31, 2021 at 7:43 amCo zamiast mąki ziemniaczanej ? I w jakiej ilości ?
dietolog
Marzec 25, 2022 at 7:30 pmBudyń (proszek).
Jusia
Kwiecień 13, 2022 at 5:57 amZamiast aromatu migdałowego może być waniliowy?
dietolog
Maj 17, 2022 at 12:16 pmMożna 🙂 Też będzie pysznie 🙂
Jarosław
Kwiecień 29, 2022 at 10:07 pmNiestety mąka ziemniaczana jak i zawierający ją budyń mają wysoki IG
dietolog
Maj 17, 2022 at 12:15 pmNo i? Nie zjadamy samej mąki/budyniu. W kontekście porcji ciasta, węglowodanów jest w nim naprawdę mało. Nie wykluczam zupełnie produktów z wysokim IG, a łączę je z tymi, które mają niski. Wtedy nie powodują gwałtownego skoku poziomu glikemii.