Przepis na śmietankowo-kakaowy sernik a la zebra. Fantastyczny pomysł na deser nie tylko dla osób z cukrzycą. Ten sernik z pewnością zasmakuje też dzieciom.

Często pytacie mnie skąd biorę inspiracje do moich przepisów. Czasami zdarza się, że trafiam na jakiś przepis, który przerabiam na trochę bardziej przyjazny diabetykom. Właśnie tak powstał ten sernik – przeglądałam sobie portal Przepisy.pl i trafiłam na sernik zebrę (zobacz). Przepis od razu mi się spodobał. Przypomniałam sobie zebrę, którą jadłam jako dziecko, a jestem też wielką fanką serników. Przepis jest standardowy, więc dosyć mocno go zmodyfikowałam – mój sernik jest bez spodu, zamiast cukru użyłam erytrolu, no i sam sernik zrobiłam po swojemu. Jednak inspiracja ewidentnie jest widoczna.

Moja wersja jest umiarkowanie słodka, ale jestem przekonana, że będziecie zadowoleni. Szczególnie, jeśli próbowaliście już mojego najpopularniejszego sernika z bloga (i Youtuba też). No dobra, koniec gadania, czas na przepis.

sernik zebra

Składniki na 12 porcji:

1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
5 jajek
200 g erytrolu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 g ciemnego kakao
dwie krople aromatu migdałowego

Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić w misie miksera z erytrolem na jasną i puszystą masę, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i twaróg. Białka ubić w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę. Delikatnie połączyć masę serową z pianą.

Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać. Na sam środek wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy (może być też forma silikonowa) wylewać po 2 łyżki masy z dodatkiem kakao, potem na środek ciemnej, 2 łyżki masy jasnej. Czynność powtarzać do wykorzystania wszystkich składników. Mas nie należy mieszać, tylko sukcesywnie nakładać na przemian białą i brązową na środek łyżkami. Można lekko potrząsać tortownicą (ale nie stukać), żeby masy się wyrównywały. Sernik piec około godzinę w temperaturze 180°C (bez termoobiegu). Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do wystudzenia.

sernik zebra

1 porcja to ok. 150 kcal, węglowodany: 8 g, białko: 12 g, tłuszcz: 8 g

Informacje dla diabetyków: w porcji (ok. 110 g) znajduje się 0,8 WW i 1,2 WBT

SMACZNEGO!