Szarlotka dla diabetyka na migdałowo-pełnoziarnistym spodzie, w dodatku z kruszonką! Zapraszam na kolejny, bardzo prosty, acz fenomenalny przepis.

Szarlotka dla diabetyka, osób insulinoopornych, ze stanem przedcukrzycowym czy po prostu chcących odżywiać się zdrowo. Od kiedy choruję na cukrzycę, jakoś ciągnie mnie do słodkości. To taki trochę paradoks, bo wcześniej słodycze mogły dla mnie nie istnieć. Nasuwa się wniosek, że jak coś jest „zakazane”, to jakoś bardziej się tego chce. Jak to jest u Ciebie? Też masz słabość do słodkiego?

Dziś dzielę się nowym przepisem. Moja poprzednia szarlotka dla diabetyka cieszy się dużym zainteresowaniem, ale ta jest zupełnie nowa! Żeby obniżyć indeks glikemiczny użyłam mąki migdałowej i trochę pełnoziarnistej, a zamiast cukru erytrolu. W moim cieście pojawiły się papierówki, ale sprawdzą się każde inne jabłka albo kwaskowate owoce np. porzeczki czy nawet rabarbar. Łapcie przepis!

Składniki na 9 porcji:

350g jabłek pokrojonych w plasterki
100g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
80g erytrolu (ale może być mniej, jeśli owoce są słodkie)
50g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g masła
1 jajko
łyżeczka cynamonu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka obierz i pokrój w plasterki. Do miski wsyp mąkę migdałową, pełnoziarnistą, erytrol, proszek do pieczenia, cynamon i masło, utrzyj razem składniki. Dodaj jajko i zagnieć ciasto.

Wyklej dno silikonowej formy (moja ma 20x20cm) 2/3 ciasta (1/3 zostaw na wierzch). Na spód wysyp jabłka, oprósz cynamonem (żadnego cukru!), a na wierzchu porwij i ułóż resztę ciasta. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Ja to ciasto ciasto kroję na 9 kawałków (o wadze ok. 150g) i cieszę się pysznym, sezonowym smakiem!

szarlotka dla diabetyka

1 porcja to ok. 150kcal, węglowodany: 9g, białko: 4g, tłuszcz: 11g

Informacje dla diabetyków: w porcji (ok.150g) znajduje się 0,9WW i 1,1 WBT

SMACZNEGO!