Nazywam się Angelina Ziembińska i zapraszam Cię do mojej kuchni, opartej na świeżych produktach, nieskomplikowanych recepturach i sezonowości. Lubię eksperymentować, mieszać (nie tylko w garze) i odkrywać nowe smaki. Przy okazji musi być zdrowo, gdyż jestem diabetykiem (mam cukrzycę typu I) i aktualnie jestem w ciąży, Tomek (mąż) jest zapalonym biegaczem i bardzo dużo ćwiczy, no i jesteśmy rodzicami 6-letniej Milenki, która uwielbia zdrowo podjeść i poznawać nowe smaki (zupełnie jak ja), a nawyki żywieniowe zdobyte w dzieciństwie procentują na całe życie.

Kilka lat temu zachorowałam na cukrzycę typu I i to jest jeden z wielu powodów, dla których powstał mój blog. Na początku było ciężko – szok i niedowierzanie, uczucie zagubienia i destabilizacji, jednak szybko wzięłam się w garść i postanowiłam dowiedzieć się o cukrzycy jak najwięcej – ukończyłam „Dietetykę w chorobach wewnętrznych i metabolicznych” na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, zostałam edukatorem diabetologicznym, staram się brać udział w wartościowych kursach, szkoleniach i konferencjach. Z cukrzycą można żyć i czerpać z życia satysfakcję. Wiedzę teoretyczną przekuwam w działanie. Jestem smakoszem, uwielbiam jeść, gotować i karmić ludzi. Moja kuchnia tętni życiem, o czym możecie się przekonać właśnie na moim blogu – prezentuję tu liczne przepisy opatrzone obliczeniami kaloryczności, a także wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych – szczególnie przydatnym diabetykom, którzy tak jak ja przeliczają wartości odżywcze posiłków, aby podać odpowiednią ilość insuliny. Jednak niech nikogo to nie zmyli, to nie są dania jedynie dla diabetyków. Moje przepisy to po prostu zdrowe i smaczne, odpowiednie dla każdego.

Lubię pisać, moją mocną stroną zawsze było słowo pisane, stąd od czasu do czasu zamieszczam teksty dotyczące głównie zdrowia, odżywiania w cukrzycy, sposobów radzenia sobie z ograniczeniami wynikającymi z choroby. Moje publikacje można znaleźć w wielu tytułach prasowych o tematyce prozdrowotnej.

Oprócz tworzenia bloga, jeszcze pracuję. Zawodowo zajmuję się komunikacją, marketingiem i PR-em w dużej międzynarodowej sieci ośrodków prowadzących badania kliniczne. Chwilowo odpoczywam od tych obowiązków, gdyż oczekuję drugiego dziecka. Lubię spędzać czas z moją rodziną – nie tylko w kuchni 🙂

Zapraszam Cię do gotowania ze mną, kosztowania, smakowania i kulinarnych eksperymentów. Mam nadzieję, że dasz się wciągnąć do mojego świata. Do zobaczenia!