Dziś mój kaczy debiut, a raczej nasz, gdyż kaczka została przygotowana przeze mnie i moją szwagierkę, którą niebawem mam nadzieję trochę lepiej będziecie mogli poznać. Zuzia lubi gotować, tylko troszeczkę bardziej słodko, czekoladowo i ciut bardziej kalorycznie niż ja. Miejmy nadzieję, że (nie) dojdzie do konfrontacji. Póki co, kaczka stała się rodzinnym hitem, a także spodobała się jury konkursowemu, które zaprosiło mnie jutro na warsztaty kulinarne na Food Blogger Fest.

KACZKA PIECZONA W ROZMARYNIE I POMARAŃCZACH
Składniki na 6 porcji:
1 duża kaczka
4 pomarańcze
krzaczek rozmarynu (taki w doniczce)
2 gwiazdki anyżu
chilli w proszku
100ml niebieskiego likieru blue curacao
100ml soku pomarańczowego
1kg ziemniaków
rozmaryn suszony
oliwa z oliwek
Kaczkę umyć, osuszyć i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Pomarańcze wyszorować, 2 pokroić w ćwiartki ze skórą i razem z rozmarynem i gwiazdkami anyżowymi umieścić w kaczce. Skórę kaczki ponacinać na piersiach i polać najpierw sokiem, a później likierem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec minimum 2h. Po upływie pierwszej godziny, wyciągnąć kaczkę, odlać nadmiar powstałego płynu i delikatnie polać
likierem. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec kolejną godzinę. W tym momencie można też włożyć do piekarnika ziemniaczki.
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą z oliwek i równomiernie natłuścić je także po wierzchu pędzelkiem silikonowym. Obsypać rozmarynem i delikatnie solą. Piec około godziny razem z kaczką.
Kaczkę podawać z pieczonymi ziemniaczkami i pokrojonymi w plastry pomarańczami.
SMACZNEGO!
1 porcja to ok. 540 kcal, węglowodany: 20g, białko: 16g, tłuszcz 43g
Jeśli przepis Wam się podoba, to będę wdzięczna za głosy TUTAJ, gdyż biorę też udział w zabawie „Sukces na wyciągnięcie ręki!”