Pieczone filety kurczaka na komosie ryżowej z sałatką z pomidorów i fety

by dietolog

Przepis na obiad, który będzie prosty i smaczny i jeszcze odpowiedni dla osób z cukrzycą. Te pieczone filety kurczaka na komosie z inspirowaną Grecją sałatką z pewnością na stałe zagoszczą w Twoim domu. Warunek – musisz spróbować 🙂

W gotowaniu nie chodzi o to, żeby stać przy garach, ale żeby jeść smacznie i zdrowo przy minimum aktywności kuchennych. Choć ja lubię krzątać się po kuchni, jednak uwielbiam też ekspresowe dania, które zawsze ratują sytuację i takim właśnie przepisem są te pieczone filety z kurczaka na komosie ryżowej i szybka sałatka z warzywami i fetą.

Nie daj się prosić, tylko wypróbuj. Nie uwierzysz jakie to proste i smaczne. Składniki i przepis poniżej, ale możesz też korzystać z instrukcji na moim YouTubie. Dla każdego wedle upodobań – wszak jedni wolą przepis tekstem, a inni filmem.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 filety kurczaka (po ok. 150g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz do smaku
  • 100g komosy ryżowej
  • 4 pomidory
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 160 g sera feta
  • 60 g czarnych oliwek
  • ½ łyżeczki suszonego oregano

Zacznij od wstawienia kurczaka do piekarnika. Pierś kurczaka to bardzo popularne mięso, szczególnie wśród osób na diecie redukcyjnej, bo jest niskokaloryczne i bardzo łatwe w przygotowaniu, a zawiera sporo białka, które w dużej mierze jest odpowiedzialne za poczucie sytości. Również przy cukrzycy rekomenduje się chude kawałki mięsa, więc pierś będzie jak najbardziej odpowiednia, byle była bez skóry.

Zrób marynatę z oliwy, 2 ząbków czosnku, soku z cytryny i przypraw. Filety wrzuć do naczynia żaroodpornego i polej sosem. Wstaw do piekarnika i piecz 25minut w temp. 180stopni C.

Masz teraz prawie pół godzinki, więc wstaw komosę ryżową. Komosa ryżowa to świetny dodatek węglowodanowy dla diabetyków. Jak na zboże posiada sporo białka i ma niższy indeks glikemiczny niż większość popularnych kasz. Zalej te niepozorne ziarenka wrzątkiem w proporcji 2 miarki wody :1 miarka komosy i lekko solę. Gotuj na małym ogniu ok. 20min (aż komosa wchłonie cały płyn).

Teraz czas na sałatkę. Pokrój w kostkę pomidory i ogórki. Warzywa to źródło błonnika, doskonały dietetyczny wypełniacz. Dodaj resztę składników i wymieszaj. Tadam. Cały obiad gotowy!

1 porcja to ok. 600 kcal, węglowodany: 22g, białko: 60g, tłuszcze: 31g

2,2 WW

5,2 WBT

SMACZNEGO!

Film powstał w ramach Kampanii Dłuższe Życie z Cukrzycycą, której jestem Partnerką i realizuję miniserię "W kółko o jedzeniu w cukrzycy".

You may also like

Zostaw komentarz