Szukasz przepisu na niskowęglowodanowe danie do wzięcia ze sobą do pracy czy szkoły? Zobacz te wytrawne muffinki, które będą świetne na wynos.
Składniki, prawie na pewno, masz w lodówce. Jeśli nie masz, dokładnie tego co ja, to wiele ze składników można dowolnie zamienić (na inne warzywo). Osobiście, w kółko mogłabym jeść takie mufiny, zmieniając tylko dodatki białkowe i warzywne. Często robię takie wytrawne babeczki na wynos.
Koniecznie zobacz filmik na moim kanale Youtube, gdzie krok po kroku pokazuję jak je przygotowuję. Przy okazji zostaw tam komentarz i łapkę w górę.
Zostawiam Ci przepis podstawowy i zachęcam do eksperymentowania ze składnikami.
Składniki na 6 muffinek:
- 2 jajka
- 100ml śmietany 12%
- 80g grillowanej/pieczonej piersi kurczaka
- ½ czerwonej papryki
- ¼ brokuła
- mozzarella light
- ½ cebuli
- 20g kukurydzy konserwowej
- natka pietruszki czy inne ziółka
- sól i pieprz do smaku
Do przygotowania muffinek używam silikonowych foremek. Dzięki nim ograniczam użycie tłuszczu – nie trzeba ich smarować i mimo tego że są to wypieki bez ciasta na spodzie, łatwo się odkleją.
Do foremek wrzucam pokrojone warzywa – u mnie jest to brokuł (ale może być tez kalafior czy cukinia), posiekana cebula (ale może też być por), kolorowe papryki, pokrojoną pierś kurczaka (tu wykorzystuję pozostałość z obiadu, ale może być też np. ryba czy tofu) i odrobinę kukurydzy z puszki. Zależy mi na kolorach. Ścieram na tarce mozzarellę light i posypuję warzywa, może to być też feta pokrojona w kostkę.
W wysokim naczyniu ubijam jajka ze śmietaną, sporą szczyptą soli i ulubionymi ziołami np. natką pietruszki. Masą zalewam warzywa w foremkach i wstawiam na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Smakują doskonale, zarówno od razu, na ciepło, jak również po ostudzeniu. Bardzo wygodnie można je zabrać z sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę.
1 wytrawna babeczka to ok. 120kcal, węglowodany: 3g, białko: 11g, tłuszcze: 7g
Informacje dla diabetyków: w jednej babeczce znajduje się 0,3WW i 1 WBT
SMACZNEGO!
Przepis na wytrawne muffinki na wynos powstał w ramach miniserii „W kółko o jedzeniu w cukrzycy” w kampanii Dłuższe Życie z Cukrzycą, której jestem Partnerką.