Wytrawne muffinki z warzywami na wynos

by dietolog

Szukasz przepisu na niskowęglowodanowe danie do wzięcia ze sobą do pracy czy szkoły? Zobacz te wytrawne muffinki, które będą świetne na wynos.

Składniki, prawie na pewno, masz w lodówce. Jeśli nie masz, dokładnie tego co ja, to wiele ze składników można dowolnie zamienić (na inne warzywo). Osobiście, w kółko mogłabym jeść takie mufiny, zmieniając tylko dodatki białkowe i warzywne. Często robię takie wytrawne babeczki na wynos.

Koniecznie zobacz filmik na moim kanale Youtube, gdzie krok po kroku pokazuję jak je przygotowuję. Przy okazji zostaw tam komentarz i łapkę w górę.

Zostawiam Ci przepis podstawowy i zachęcam do eksperymentowania ze składnikami.

Składniki na 6 muffinek:

  • 2 jajka
  • 100ml śmietany 12%
  • 80g grillowanej/pieczonej piersi kurczaka
  • ½ czerwonej papryki
  • ¼ brokuła
  • mozzarella light
  • ½ cebuli
  • 20g kukurydzy konserwowej
  • natka pietruszki czy inne ziółka
  • sól i pieprz do smaku

Do przygotowania muffinek używam silikonowych foremek. Dzięki nim ograniczam użycie tłuszczu – nie trzeba ich smarować i mimo tego że są to wypieki bez ciasta na spodzie, łatwo się odkleją.

Do foremek wrzucam pokrojone warzywa – u mnie jest to brokuł (ale może być tez kalafior czy cukinia), posiekana cebula (ale może też być por), kolorowe papryki, pokrojoną pierś kurczaka (tu wykorzystuję pozostałość z obiadu, ale może być też np. ryba czy tofu) i odrobinę kukurydzy z puszki. Zależy mi na kolorach. Ścieram na tarce mozzarellę light i posypuję warzywa, może to być też feta pokrojona w kostkę.

W wysokim naczyniu ubijam jajka ze śmietaną, sporą szczyptą soli i ulubionymi ziołami np. natką pietruszki. Masą zalewam warzywa w foremkach i wstawiam na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Smakują doskonale, zarówno od razu, na ciepło, jak również po ostudzeniu. Bardzo wygodnie można je zabrać z sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę.

1 wytrawna babeczka to ok. 120kcal, węglowodany: 3g, białko: 11g, tłuszcze: 7g

Informacje dla diabetyków: w jednej babeczce znajduje się 0,3WW i 1 WBT

SMACZNEGO!

Przepis na wytrawne muffinki na wynos powstał w ramach miniserii „W kółko o jedzeniu w cukrzycy” w kampanii Dłuższe Życie z Cukrzycą, której jestem Partnerką. 

You may also like

Zostaw komentarz