Kto tu regularnie zagląda, ten wie, że dzisiejszy przepis to niecodzienność. Niezwykle rzadko sięgam po mięso wieprzowe, ale uległam prośbom o mięsny przepis i oto właśnie jest treściwy przepis – karkówka pieczona w soli z dodatkiem ziemniaczków z wody i klasycznej mizerii z sałaty, ogórka i jogurtu naturalnego.
Przepis przygotowałam jakiś czas temu na konkurs, w którym zdobyłam wyróżnienie, a moja karkówka pojawiła się w karcie restauracji Grand Sal w Kopalni Soli w Wieliczce. Nie wiem czy jeszcze tam jest, ale jeśli tak, to świetnie – bo karkówka pieczona w soli jest delikatna i kruchutka. O ile nie przepadam za tłustym mięsem, to pokrywa soli na wierzchu pieczeni absorbuje część tłuszczu z mięsa i w tej wersji karkówka dla mnie jest akceptowalna. Do karkówki proponuję proste dodatki – ziemniaczki z wody (bez dodatku tłuszczu) i mizerię z sałaty i ogórka z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Składniki na 6 porcji:
1 kg karkówki
1 kg soli

ulubione przyprawy do karkówki (u mnie mieszanka soli, słodkiej papryki, czosnku, majeranku, kolendry, odrobiny cukru, rozmarynu i pieprzu)

Dodatki:
12 niewielkich ziemniaków (800g po obraniu)
sałata masłowa
ogórek gruntowy
100g jogurtu naturalnego 3%
sól do smaku

Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Obsypać i natrzeć mieszanką przypraw, pozostawić na 15 minut.

karkówka w przyprawach

Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, na którego dno należy wysypać ok. 200g soli. Wierzch karkówki obsypać resztą soli, by pokryć mięso. Piec 2 godziny pod przykryciem w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem).

karkówka w soli przed upieczeniem

Ziemniaki obrać i zalać zimną wodą, włączyć na ok. 30-40 minut przed upieczeniem karkówki. Wody nie solić od razu, tylko pod koniec gotowania (na ostatnie 5 minut). Odcedzić.
Sałatę opłukać dokładnie i liście posiekać w paseczki. Dodać obrany i pokrojony ogórek, doprawić solą i wymieszać z jogurtem naturalnym. Można też dodać posiekany koperek i odrobinę soku z cytryny, ale i bez tych dodatków mizeria będzie smakowała wybornie.
Zajrzyjmy do piekarnika. Po upływie 2 godzin w procesie pieczenia, z soli utworzyła się skorupa, która pochłonęła nadmiar tłuszczu.

karkówka upieczona

Po upieczeniu, należy delikatnie rozbić skorupę solną, usunąć jej fragmenty i gdy mięso jest odsłonięte oczyścić z nadmiaru soli pędzelkiem lub szczoteczką. Po wyjęciu ze skorupy mięso jest soczyste i naprawdę pyszne.
karkówka pieczona w soli
1 porcja to ok. 500kcal, węglowodany: 24g, białko: 32g, tłuszcz: 30g
Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,4WW i 4WBT
SMACZNEGO!