Dzisiaj bardzo szybki przepis na grillowaną pierś kurczaka w cytrynowo-jogurtowej marynacie. Kawałki mięsa podaję z warzywnym makaronem i kwaśnym sosem jogurtowym. Danie idealne na lekki obiad lub kolację.

Pierś kurczaka to kawałek chudego mięsa, bardzo popularnego na polskich stołach. Można ją przygotowywać na wiele sposobów i wcale nie musi być nudna, sucha i wiórowata. Jednym ze sposobów jej obróbki jest grillowanie. Pierś kurczaka pokrojona w plasterki ekspresowo się ugrilluje, nie tracąc przy tym sprężystości. Odpowiednio wcześniej zamarynowana, będzie miała świeży (na przykład cytrusowy) smak i aromat. Do kawałków mięsa pasują warzywa. Można je ugrillować razem z mięsem lub tak jak u mnie, przerobić na trójbarwny makaron i przygotować go szybko na patelni. Całości mojej propozycji dopełnia sos z jogurtu, cytryny i kolendry.

pierś kurczaka z warzywami

Składniki na 2 porcje:

podwójna pierś kurczaka (bez skóry)
300g jogurtu naturalnego
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki posiekanych liści kolendry
sól i pieprz
1 gruba marchew
1 gruby korzeń pietruszki
1/2 średniej cukinii
łyżka oleju rzepakowego
gałązki kolendry do przybrania

Filety oczyścić i pokroić w poprzek na plastry, przełożyć do płaskiego naczynia i do kawałków mięsa dodać łyżkę posiekanej kolendry, łyżkę soku z cytryny, 2 łyżki jogurtu naturalnego, doprawić do smaku przyprawami (sól, pieprz) i dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki do zamarynowania na minimum 2h (a najlepiej na całą noc).

pierś kurczaka w marynacie

Kawałki mięsa kłaść na rozgrzanym grillu (lub na patelni grillowej) i piec przez 15 minut. W tym czasie przygotować dodatki. Marchew i pietruszkę obrać ze skóry, cukinię umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować makaron warzywny – do tego można użyć krajalnicy spiralnej (ja używam krajalnicy z Lidla), temperówki do warzyw, obieraczki lub zwykłego noża (pokroić warzywa wzdłuż na cienkie paski). Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego i szybko przesmażyć warzywa – powinny zostać twarde i sprężyste, nie zależy nam na papce z warzyw. Wystarczą 2-3 minuty. Można doprawić przyprawami, jednak według mnie tak przygotowane warzywa bronią się smakiem bez dodatkowych przypraw.

Resztę zimnego jogurtu wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny i 2 łyżkami świeżo siekanej kolendry. Przed podaniem jeszcze schłodzić w lodówce.

Kawałki piersi kurczaka podawać na warzywnym makaronie z zimnym jogurtem cytrynowym, udekorować gałązkami kolendry.

pierś kurczaka z warzywami i jogurtem

1 porcja to ok. 385 kcal, węglowodany: 15g, białko: 43g, tłuszcz: 17g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,5WW i 3,2WBT

SMACZNEGO!