Przepis na puszyste jajka sadzone z piekarnika. Wyglądają jak popołudniowe słońce wtulone w puchowe warstwy cumulusów. Przepis prosty i niezwykle efektowny.
Uwielbiam jajka! Dla mnie jest to produkt doskonały i na prawdę trudno byłoby mi z jajek zrezygnować (gdybym musiała, ale na szczęście nie muszę). Jajka są doskonałe pod każdą postacią – jajka gotowanego na miękko i twardo, jajecznicy, jajka w koszulce, sadzonego tradycyjnie, w papryce czy tak jak dzisiaj pieczonego.
Tajemnicą tego przepisu jest użycie dużych i świeżych jaj od szczęśliwej kury. Ja kupuję jajka na wsi. Nie mogę zagwarantować, że wyjdą Wam takie ładne z jajek z hipermarketu. Jajka „zerówki” mają najczęściej pomarańczowe (ale nie zbyt pomarańczowe) żółtka, a ich białka dają się łatwo ubić na puszystą pianę.
Składniki na 2 pieczone jajka sadzone:
2 jajka
szczypta soli
pół szczypty świeżo mielonego pieprzu
dodatki wedle uznania (np. sałata, grillowana cukinia, pieczone warzywa)
Jajka umyć, wytrzeć ściereczką. Rozbić i rozdzielić białka od żółtek uważając, żeby nie uszkodzić żółtek. Odłożyć je na płaskiej miseczce. Z białek ubić sztywną pianę, doprawić do smaku solą i pieprzem (mniej więcej tyle, ile do jajecznicy z 2 jajek – szczypta soli i 3 przekręcenia młynka do mielenia pieprzu). Ubitą pianę wyłożyć na silikonową matę na kratce do pieczenia tworząc dwa kratery. Same białka, w takiej formie, stawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 3 minuty.
Po upływie 3 minut wyciągnąć podpieczone białka i w środku kraterów umieścić pozostawione na miseczce żółtka (uważając, żeby się nie rozlały). Kratkę wstawić ponownie na krótko do piekarnika. Żeby żółtko delikatnie się ścięło, ale pozostało jeszcze płynne wystarczą 2 minuty pieczenia, jeśli żółtko ma być bardziej ścięte jajka sadzone powinny spędzić w piekarniku jakieś 3-4 minuty.
Takie jajka świetnie się nadają jako dodatek białkowo-tłuszczowy do obiadu (zamiast tradycyjnie sadzonych jajek). Sprawdzą się także na kanapce. Ja podaję je z grillowaną cukinią, kiełkami, garścią roszponki i pokrojoną w paski papryką. Kolorowo, zdrowo i oryginalnie.
1 jajko o wadze 70g to ok. 100kcal, białko: 9g, tłuszcz: 7g
Informacje dla diabetyków: jedno jajko zawiera 1WBT, nie zawiera węglowodanów.
SMACZNEGO!!
6 komentarzy
Wow, wygląda bardzo smacznie, do tego zdrowa sałateczka i mamy świetny posiłek 🙂
Idealnie na kolację 🙂
Surowe. Złe parametry temperatury i czasu pieczenia.
Tu się nie zgodzę. Jajka nie są surowe. Białko jest super ścięte, a żółtko każdy robi jak uważa. Ja lubię dokładnie takie, jak zrobiłam, półpłynne. Chętnie dowiem się jakie parametry temperatury i czasu pieczenia są odpowiednie 🙂
dodałabym zdjecie jak.mi wyszło ….cudowne
nazwałam je „Super mega Pianko-Jajka”
Cieszę się! Możesz podesłać na FB albo na maila 😀 Pozdrawiam ciepło!