Pieczone jajka sadzone

by dietolog
Przepis na puszyste jajka sadzone z piekarnika. Wyglądają jak popołudniowe słońce wtulone w puchowe warstwy cumulusów. Przepis prosty i niezwykle efektowny.

Uwielbiam jajka! Dla mnie jest to produkt doskonały i na prawdę trudno byłoby mi z jajek zrezygnować (gdybym musiała, ale na szczęście nie muszę). Jajka są doskonałe pod każdą postacią – jajka gotowanego na miękko i twardo, jajecznicy, jajka w koszulce, sadzonego tradycyjnie, w papryce czy tak jak dzisiaj pieczonego.

Tajemnicą tego przepisu jest użycie dużych i świeżych jaj od szczęśliwej kury. Ja kupuję jajka na wsi. Nie mogę zagwarantować, że wyjdą Wam takie ładne z jajek z hipermarketu. Jajka „zerówki” mają najczęściej pomarańczowe (ale nie zbyt pomarańczowe) żółtka, a ich białka dają się łatwo ubić na puszystą pianę.

jajka sadzone

Składniki na 2 pieczone jajka sadzone:

2 jajka
szczypta soli
pół szczypty świeżo mielonego pieprzu

dodatki wedle uznania (np. sałata, grillowana cukinia, pieczone warzywa)

Jajka umyć, wytrzeć ściereczką. Rozbić i rozdzielić białka od żółtek uważając, żeby nie uszkodzić żółtek. Odłożyć je na płaskiej miseczce. Z białek ubić sztywną pianę, doprawić do smaku solą i pieprzem (mniej więcej tyle, ile do jajecznicy z 2 jajek – szczypta soli i 3 przekręcenia młynka do mielenia pieprzu). Ubitą pianę wyłożyć na silikonową matę na kratce do pieczenia tworząc dwa kratery. Same białka, w takiej formie, stawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 3 minuty.

jajka sadzone

Po upływie 3 minut wyciągnąć podpieczone białka i w środku kraterów umieścić pozostawione na miseczce żółtka (uważając, żeby się nie rozlały). Kratkę wstawić ponownie na krótko do piekarnika. Żeby żółtko delikatnie się ścięło, ale pozostało jeszcze płynne wystarczą 2 minuty pieczenia, jeśli żółtko ma być bardziej ścięte jajka sadzone powinny spędzić w piekarniku jakieś 3-4 minuty.

jajka sadzone

Takie jajka świetnie się nadają jako dodatek białkowo-tłuszczowy do obiadu (zamiast tradycyjnie sadzonych jajek). Sprawdzą się także na kanapce. Ja podaję je z grillowaną cukinią, kiełkami, garścią roszponki i pokrojoną w paski papryką. Kolorowo, zdrowo i oryginalnie.

1 jajko o wadze 70g to ok. 100kcal, białko: 9g, tłuszcz: 7g

Informacje dla diabetyków: jedno jajko zawiera 1WBT, nie zawiera węglowodanów.

SMACZNEGO!!

You may also like

6 komentarzy

wojcik 10 lutego, 2018 - 3:59 pm

Wow, wygląda bardzo smacznie, do tego zdrowa sałateczka i mamy świetny posiłek 🙂

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 10 lutego, 2018 - 4:24 pm

Idealnie na kolację 🙂

Odpowiedz
Magda 9 czerwca, 2018 - 8:31 am

Surowe. Złe parametry temperatury i czasu pieczenia.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 9 czerwca, 2018 - 9:24 am

Tu się nie zgodzę. Jajka nie są surowe. Białko jest super ścięte, a żółtko każdy robi jak uważa. Ja lubię dokładnie takie, jak zrobiłam, półpłynne. Chętnie dowiem się jakie parametry temperatury i czasu pieczenia są odpowiednie 🙂

Odpowiedz
Goga 22 marca, 2019 - 8:27 pm

dodałabym zdjecie jak.mi wyszło ….cudowne
nazwałam je „Super mega Pianko-Jajka”

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 22 marca, 2019 - 8:45 pm

Cieszę się! Możesz podesłać na FB albo na maila 😀 Pozdrawiam ciepło!

Odpowiedz

Zostaw komentarz