Parowane kotlety mielone z warzywami na aksamitnym hummusie z pieczonymi pomidorkami

by dietolog
kotlety mielone na parze gotowane z hummusem i pomidorkami

Przepis na parowane kotlety mielone z warzywami w towarzystwie hummusu z dodatkiem pieczonej cukinii i pieczone pomidorki koktajlowe. Mój pomysł na smaczne danie z całkiem sporą zawartością białka.

Kotlety mielone. Kojarzą mi się z bułką tartą i smażeniem i zapachem cebuli. Moje są zgoła inne. Lekkie, delikatne, wilgotne i zawierają stosunkowo mało węglowodanów. Przygotowałam je na parze i podaję w towarzystwie lekkiego humusu z pieczoną cukinią i pomidorków koktajlowych. Danie zawiera sporo białka, które syci na długo i niezłą dawkę warzyw – przemyciłam je i do hummussu i do kotletów mielonych. Spróbuj i daj znać, jak smakowało.

Kotlety mielone drobiowe z warzywami gotowane na parze

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego (np. z piersi kurczaka lub indyka)
  • 1 mała cukinia (ok. 150 g)
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy (opcjonalnie, w celu zagęszczenia masy)
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy (np. zioła prowansalskie, natka pietruszki)

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem ze skórką (możesz ją odłożyć na sitku – jak delikatnie posolisz, to cukinia puści nadmiar soku). Cebulę drobno posiekaj lub również zetrzyj na tarce.

W misce połącz mielone mięso drobiowe, odciśniętą startą cukinię, cebulę i jajko. Dopraw solą, pieprzem i wybranymi ziołami. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodaj łyżkę mąki z ciecierzycy (opcjonalnie).

Uformuj średniej wielkości kulki lub lekko spłaszczone kotleciki (ja zrobiłam 16 sztuk). Ułóż je w naczyniu do gotowania na parze (lub w parowarze) i gotuj przez ok. 15–20 minut, aż mięso będzie ugotowane w środku.

Hummus z ciecierzycy i pieczonej cukinii

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (ok. 240 g po odsączeniu)
  • 1 mała cukinia (dodatkowa, poza tą w kotletach)
  • 1 łyżka tahini (pasty sezamowej)
  • 1 ząbek czosnku (lub 2, jeśli lubisz)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (najlepiej świeżo mielonego)

Cukinię pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.

Piecz w 180–200°C przez ok. 15–20 minut, aż zmięknie i lekko się przyrumieni.

Do blendera wrzuć odcedzoną ciecierzycę, upieczoną cukinię, tahini, czosnek i sok z cytryny.

Dodaj oliwę, dopraw solą, pieprzem i kminem rzymskim.

Zblenduj na gładką pastę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej odrobinę wody lub oliwy. Pamiętaj, że oliwa jest kaloryczna – jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, wybierz wodę.

Taki hummus świetnie będzie nadawał się także jako smarowidło do kanapek, albo jako dodatek do pokrojonych w słupki warzyw. Nie raz, nie dwa pokazywałam taką przekąskę zarówno na social mediach, jak i na blogu.

 

Pieczone pomidorki koktajlowe

Składniki:

  • garść pomidorków koktajlowych (ok. 200 g)
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Pomidorki możesz upiec wcześniej, razem z cukinią. Wcześniej umyj je i osusz. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, delikatnie posól i popieprz. Piecz w 180–200°C przez ok. 10–15 minut, aż skórka pomidorków lekko popęka i zmiękną w środku.

Na talerz wyłóż porcję hummusu z ciecierzycy i pieczonej cukinii (możesz rozsmarować ją na środku talerza lub podać obok). Ułóż drobiowe kotlety mielone z warzywami przygotowane na parze. Obok połóż pieczone pomidorki koktajlowe.

Składniki odżywcze w 1 porcji:

Takie danie zawiera ok. 360 kcal, węglowodany: 20g, białko: 38g, tłuszcze: 14g

2 WW

2,8 WBT

Smacznego!!

 

Pro tip: Możesz też upiec kotlety w piekarniku (ok. 20–25 min w 180–190°C) – ale wersja parowana pozwala zachować wilgotność i delikatną konsystencję mięsa. Koniecznie daj znać jak wypróbujesz.

 

You may also like

Zostaw komentarz