Zdrowe przekąski – co chrupać by nie tyć?

by dietolog
Zamiast wcinać chipsy czy paluszki zadaj sobie trochę trudu i obierz marchewkę. Nie dość, że skorzysta Twoja cera to nie zwiększy się obwód Twoich bioder (czy brzucha). Czasem nie zdajemy sobie sprawy, że to co podjadamy może mieć kluczowe znaczenie w utrzymaniu wagi. Ponadto owoce i warzywa dostarczą nam cennych witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oto moje przekąskowe propozycje:
Seler naciowy – 6 łodyg, 300g – 39 kcal

Rzodkiewki – 1 pęczek, 180g – 25 kcal
Marchewki pokrojone w słupki – 4 szt., 320g – 6kcal
Plasterki kalarepki – 1 szt., 240g – 70kcal
Różowy grejpfrut – 1 duża szt., 400g – 85 kcal
Kawałki pomarańczy – 1 duża szt. 250g – 95 kcal
Orzechy nerkowca – 33 połówki – 150 kcal
Orzechy ziemne – 25 szt. – 140 kcal

 

 

Orzechylaskowe – 17 szt. – 150 kcal

You may also like

4 komentarze

whiness 9 września, 2012 - 5:52 pm

Z orzechami łatwo można przesadzić, ale warzywa są dobre jako przekąska bez stresu zjedzenia za dużo. 😉

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 11 września, 2012 - 7:09 pm

Wszystko jest dla ludzi, ale w odpowiednich ilościach 🙂 Orzechy owszem są kaloryczne, ale warto je spożywać (z umiarem!)

Odpowiedz
Joanna Jamróz 16 września, 2012 - 5:26 pm

kalarepa najlepsza albo jeszcze dobre sa chipsy jablkowe:)))
pozdr.,
http://your-naturalhealth.blogspot.com/

Odpowiedz
parpar 13 marca, 2013 - 9:07 am

oj warzywa-nowalijki już nie długo <3

Odpowiedz

Zostaw komentarz