Składniki na 4 porcje:
4 udka królika (mogą być też grzbiety, albo porcjowany cały królik, średnio ok. 600g)
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1/2 pora
150g boczku
świeży tymianek i rozmaryn (po łyżce)
natka pietruszki (łyżka)
goździki (kilka)
1 łyżka tłuczonych ziaren pieprzu
500ml białego wina
pieprz mielony
sól
100g masła
Dzień wcześniej królika trzeba zamarynować:
Cebulę i czosnek obrać, marchewkę i por obrać i umyć, wszystko pokroić w cienkie talarki. Boczek pokroić w kostkę. Do dużej porcelanowej miski włożyć mięso królika, warzywa, boczek, zioła i tłuczony pieprz. Zalać winem, przykryć i wstawić na noc do lodówki (mięso musi się marynować minimum 12h).
Dzień konsumpcji:
Królika i kawałki boczku wyjąć z marynaty. Rozpuścić na patelni masło i podsmażyć królika krótko z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać 3/4 zalewy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, przykryć i zapiekać/dusić przez ok. 50minut (w razie potrzeby podlać jeszcze marynatą).
Królika i kawałki boczku wyjąć i zostawić w cieple. Wyjąć zioła. Sos z pieczeni zagotować, po czym przetrzeć przez sito i wlać do garnka (zamiast przecierania przez sito, można użyć blendera, efekt jest bardzo zbliżony). Można królika podawać polanego sosem, albo można go przełożyć do sosu i ponownie zagotować w sosie.
1 PORCJA to ok. 450kcal, węglowodany: 10g, białka: 35g, tłuszcze: 29g
Oczywiście im mniej sosiku, tym mniej kalorii, dlatego dbającym o linię polecam mięso tylko delikatnie skropić sosem dla smaku, a nie zajadać się głównie sosem. Dodatki wedle uznania – u mnie były to ziemniaczki, kiszone ogórki lub surówka z marchewki.
SMACZNEGO!