TUŃCZYK z GRILLA z BAZYLIOWYM PESTO i WARZYWAMI

by dietolog

Dziś pomysł na smakowity i zarazem zdrowy obiad. W końcu dorobiliśmy się grilla elektrycznego, w związku z tym szaleństwo grillowe trwa. Warzywa i rybka na obiad z pietruszkowo-bazyliowym pesto, wszystko posypane prażonymi ziarnami słonecznika i sezamu. W sklepach pojawiły się już słodziutkie pomidorki koktajlowe, które świetnie sprawdzają się w charakterze surówki.

 TUŃCZYK z GRILLA z WARZYWAMI

Składniki na 2 porcje:
2 polędwiczki z tuńczyka (kupiłam w Biedronce)
2 cukinie
1/2 papryki
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
6 pomidorków koktajlowych
2 liście sałaty

Tuńczyka przyprawić do smaku solą i pieprzem, posmarować oliwą z oliwek (użyć 2 łyżek) i zostawić na 15 minut. Pozostałą oliwę rozprowadzić na pokrojonej w paseczki (pod skosem) młodej cukinii i papryce. Rozgrzać grill i grillować warzywa przez 3 minuty z każdej strony, tuńczyka przez 4. Podawać gorące (i warzywa i tuńczyka)z dodatkiem pokrojonych pomidorków koktajlowych na liściu sałaty. Tuńczyka można podać z bardzo prostym pesto, przepis poniżej.


PIETRUSZKOWO-BAZYLIOWE PESTO

pęczek pietruszki
1/2 doniczki bazylii
łyżka orzechów włoskich
łyżka ziaren słonecznika
2 łyżki jogurtu greckiego light

Wrzucamy do blendera posiekaną pietruszkę, bazylię, orzechy i słonecznik. Rozdrabniamy na ziarnistą masę. Dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy i gotowe.

 

Moje danie posypałam aromatycznymi nasionkami – prażonym słonecznikiem i sezamem. Na suchą teflonową patelnię nasypałam po łyżce słonecznika i sezamu, prażyłam przez chwilę, do zrumienienia. Orzechy i pestki są bardzo kaloryczne, więc jeśli dbamy o linię należy używać ich z rozwagą. Zawierają jednak wiele wartości odżywczych, które rewanżują wysoką wartość kaloryczną niepozornych ziarenek.

Na talerzu ok. 520kcal, węglowodany: 16g, białko: 37g, tłuszcz: 33g.


SMACZNEGO!

You may also like

2 komentarze

Ola 13 kwietnia, 2013 - 10:53 am

Grill elektryczny to świetna sprawa! U nas ostatnio na okrągło grillowanie – parę dni temu również raczyliśmy się grillowaną rybką :)Pozdrawiam i zapraszam do mnie 🙂

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 17 kwietnia, 2013 - 2:22 pm

Mam go kilka dni, a już nie wyobrażam sobie kuchni bez grilla – zdecydowanie się z Tobą zgadzam, grill to świetna sprawa. Zaglądam, zaglądam 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedz

Zostaw komentarz