RYBA PO GRECKU – ŚWIĄTECZNY #TALERZDIABETYKA

by dietolog
Ryba po grecku to jeden z moich ulubionych wigilijnych przepisów. Lubię ją nawet bardziej, niż ościstego karpia. Nie wyobrażam sobie bez niej świątecznego stołu. Skorzystajcie z mojego odchudzonego przepisu również u siebie w domu.

Przepis jest prosty, a potrawa szybka w przygotowaniu. Doskonała do jego przygotowania będzie biała ryba – ja wybrałam sandacza, ale równie dobrze sprawdzi się dorsz, mintaj czy morszczuk. W tradycyjnych przepisach najczęściej filety panieruje się w mące lub cieście i smaży na głębokim tłuszczu. To sprawia, że chuda i niskokaloryczna z natury biała ryba, staje się kaloryczną bombą, ze sporą ilością węglowodanów i tłuszczu wchłoniętego przez panierkę. Ja filetów nie smażę, a zapiekam razem z warzywami. Moja ryba po grecku jest lekka, łatwa w przygotowaniu i na prawdę przepyszna.

Jeśli przepis przypadnie Wam do gustu, proszę o subskrypcje mojego kanału na Youtube. Mile widziane są też łapki w górę, komentarze i udostępnienia filmików.

ryba po grecku

Składniki na 6 porcji:

800g filetów z sandacza
2 cebule
mały por
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
pół korzenia selera
sól, pieprz do smaku
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
200ml przecieru pomidorowego
200ml wody lub bulionu
1 łyżka oliwy

Marchewkę, pietruszkę i selera obrać ze skórki i zetrzeć na małych lub średnich oczkach tarki.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić posiekaną dosyć drobno cebulę. Po chwili dodać pora. Kiedy por zmięknie dodać starte warzywa korzeniowe, dodać przecier pomidorowy, wodę i przyprawy. Dusić kilka minut pod przykryciem.

W międzyczasie przygotować rybę. Filety dokładnie oczyścić z ości, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Ryba powinna znajdować się na całej powierzchni naczynia. Na wierzch wyłożyć mieszankę warzywną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 20-25 minut.

Ryba po grecku doskonale smakuje na ciepło, jak również schłodzona, następnego dnia.

ryba po grecku na talerzu

1 porcja to ok. 195 kcal, węglowodany: 11g, białko: 29g, tłuszcz: 4g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,1WW i 1,5WBT

SMACZNEGO!

You may also like

5 komentarzy

anna 19 grudnia, 2018 - 6:36 am

Cieszę się że Pani wróciła i chcę zapytać o sól i pieprz czy ich Pani użyła czy tylko liście laurowe i ziele angielskie

Odpowiedz
Dietolog 19 grudnia, 2018 - 8:58 am

Miło mi 🙂 Mieszankę warzywną na patelni i posoliłam, i oprószyłam pieprzem, no i ziele oraz liść. Ahaa, i z zielem można łatwo przeholować, 3 ziarenka to max 🙂

Odpowiedz
anna 20 grudnia, 2018 - 6:43 pm

Dzięki

Odpowiedz
Agap 26 marca, 2019 - 9:52 am

Nie zauważyłam na stronie przepisu na przecier pomidorowy czy mogłabyś wspomnieć jak go robisz serdecznie pozdrawiam

Odpowiedz
12 rad jak przetrwać święta z cukrzycą - Dietolog 14 grudnia, 2020 - 8:36 am

[…] makaron można przygotować (lub kupić) w wersji pełnoziarnistej, z mąki razowej, rybę lepiej upiec w warzywach niż smażyć obtoczoną w grubej panierze na głębokim tłuszczu, a słodkie wypieki przygotować […]

Odpowiedz

Zostaw komentarz