Spaghetti to jedno z dań na liście „tych problematycznych” dla osób z cukrzycą. Ja jednak znalazłam na nie sposób i chętnie się nim z Wami podzielę. Zobaczcie sami, co tym razem wymyśliłam! Spaghetti bolognese z makaronem warzywnym! Jeśli Wam się spodoba, dodajcie subskrypcję mojego kanału na Youtube.
Zamiast całego talerza mącznych klusek proponuję 2/3 makaronu zamienić na warzywa. Spaghetti zyska na atrakcyjności wizualnej oraz na smaku. Serio! Od kiedy robię makaron z marchewki i cukinii, nikt w domu nie chce jeść zwykłego makaronu. W efekcie na talerzu znajduje się mniej węglowodanów, a więcej warzyw. Marchew i cukinia to jest jedna z wielu opcji. Makaron robię też z pietruszki, pasternaku czy żółtego kabaczka. Żeby skorzystać z mojego przepisu nie trzeba mieć krajalnicy do robienia makaronu z warzyw, choć nie ukrywam, że to duża oszczędność czasu. Wystarczy zwykła obieraczka do warzyw albo taka ręczna temperówka, którą można marchew czy cukinię pokroić w długie i cienkie paski. Na przykład w jednym z moich przepisów przygotowałam makaron z cukinii na surowo, i zrobiłam go za pomocą obieraczki do warzyw.
Składniki na 4 porcje:
60g sera mozzarella w wersji light (opcjonalnie)
5 komentarzy
Pychota, świetny pomysł. Dodatkowo w sosiku wylądowała kolendra mielona, biały pieprz i suszone pomidory. Dziękuję za przepis.
Cieszę się 😀 Też lubię kolendrę <3
[…] kroimy w paski (np. cukinię czy marchewkę), wzbogacając potrawę o błonnik (zobaczcie zresztą tutaj). Najczęściej wybieramy chude kawałki mięsa, które własnoręcznie mielimy (mamy wtedy […]
[…] czy warzywny makaron. Już kiedyś Wam pokazywałam, jak robię makaron z cukinii przy okazji przepisu na spaghetti. Dzieciom do tej zupy gotuję makaron lub kaszę kuskus. Wszyscy ją bardzo lubią. Jestem pewna, […]
[…] lubią jeść dzieci? U nas na pierwszym miejscu jest spaghetti bolognese, na drugim (latem) makaron z truskawkami, a na trzecim pulpety drobiowe z fasolką szparagową. I […]