SUFLETY SEROWE – ŚWIĄTECZNY #TALERZDIABETYKA

by dietolog
Przepis na delikatne i puszyste suflety serowe. Bez ciasta, bez polew i bez nadmiaru cukru. Pyszna alternatywa sernika dla diabetyka.

Ten przepis od dawna gości w naszym domu i jeszcze się nam nie znudził. Szczerze mówiąc, nigdy się nam nie znudzi! Bazą jest
chudy ser i białka jaj, dzięki którym masa serowa nabiera objętości. Podczas pieczenia, suflety rosną i rosną. Najlepiej je jeść wyjęte
prosto z piekarnika. Po chwili zaczną opadać i nie będą już takie nadmuchane. Ponowne podgrzanie nie spowoduje już wzrostu.

Jeśli przepis i film podoba się Wam, subskrybujcie proszę mój kanał na YouTube. Super by było, gdybyście mogli podzielić się opinią
o moich przepisach w komentarzach pod filmami, żebym wiedziała na jakie przepisy polujecie najbardziej.

Te suflety serowe znajdziecie w moim e-booku „13 SŁODKICH PRZEPISÓW DLA DIABETYKA NA ŚWIĘTA I KARNAWAŁ„,
który jest dostępny ZA DARMO dla osób zapisanych na mojego newslettera. Zapisz się TUTAJ i otrzymaj e-booka z pysznymi,
ale jednocześnie dietetycznymi przepisami, idealnymi dla diabetyków, osób z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów oraz
dla całej rodziny.

suflety serowe

Składniki na 4 porcje:

3 duże jajka
3 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego)
250g chudego twarogu
1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego (ewentualnie mąki ziemniaczanej)
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki masła do posmarowania naczyń żaroodpornych
4 niewielkie naczynia żaroodporne (kokilki)
duże naczynie żaroodporne, w którym mieszczą się kokilki
wrzątek

Do misy miksera włożyć chudy ser, żółtka jaj, łyżkę mąki pełnoziarnistej, łyżkę budyniu i soku z cytryny.
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.

W międzyczasie ubić na sztywno białka jaj. Kiedy piana będzie gotowa, wyłączyć mikser.
Powoli wmieszać pianę w masę serową i przełożyć do symbolicznie wysmarowanych masłem małych naczyń żaroodpornych.

Kokilki z masą serową przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego i na dno nalać ok. 1 cm wrzątku.
Całość wstawić do piekarnika i piec 15-25 minut, aż suflety serowe wyrosną i się pięknie zrumienią.

Suflety podawać na gorąco, od razu po wyciągnięciu z piekarnika, w kokilkach w których się piekły.
Warto przygotować osłonki na lub talerzyki na podstawki do nich i poinformować gości o tym, że naczynia są gorące.

gorące suflety serowe

1 porcja to ok. 170 kcal, węglowodany: 14g, białko: 17g, tłuszcz: 5g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,4WW i 1,1WBT

SMACZNEGO!

You may also like

Zostaw komentarz