JADALNE PREZENTY – orzechy w miodzie

by dietolog

Jeśli znacie jakiegoś łasucha, a nie wiecie co mu podarować pod choinkę, to jeszcze zdążycie zrobić taki oto prezent. Ja wykorzystałam słoiczki po deserkach dla niemowlaka (jakoś tak je zbierałam i się w końcu znalazło dla nich zastosowanie), orzechy z ogrodu taty i miodek z własnej przydomowej pasieki. 100% bio, organic i homemade. Żeby słoiki wyglądały „prezentowo”, zrobiłam im ozdobne wieczka z papierków do muffinków. Obwiązane zwykłym szarym sznurkiem wyglądają bardzo stylowo.

Prażone orzechy włoskie z miodzie z cynamonem

Składniki na 2 słoiczki:
200g orzechów włoskich
160ml płynnego miodu
1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie jest banalnie proste. Orzechy włoskie podprażyć przez chwilkę na rozgrzanej, suchej, teflonowej patelni. Jak uwolni się delikatny zapach orzechów zdjąć z ognia i przesypać do słoiczków. Miód wymieszać z cynamonem i zalać orzechy. Zakręcić słoiki i włożyć do garnka wyłożonego ściereczką. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.

Wyjąć i gorące postawić do góry dnem na kilka godzin (można zrobić wieczorem i zostawić do rana).

I gotowe. Teraz wystarczy tylko papierowa foremka do muffinków, kawałek sznurka i szarego papieru do zrobienia „etykiety”…

i słodkie prezenty gotowe.

 

You may also like

1 komentarz

Kaszuby wypoczynek 25 grudnia, 2013 - 12:50 pm

Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
Te trudne i łatwe do spełnienia.
Niech się spełnią te duże i małe,
mówione głośno lub nie mówione wcale.
Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

Odpowiedz

Zostaw komentarz