Sezon na cukinię nastał. Nie trudno zauważyć, że cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw sezonowych i właśnie teraz jest najsmaczniejsza. Wiem, że ciężko w to uwierzyć, ale ciasto które dziś Wam prezentuję składa się głównie z cukinii. Jest proste, bo tylko miesza się składniki i do piekarnika, nawet polewę można sobie darować.

Tradycyjnie już zamiast cukru stewia, mąka pełnoziarnista, a czekolada 99% miazgi kakaowej – żeby było zdrowiej. Ciasto można podawać z sezonowymi świeżymi owocami – borówki, truskawki, poziomki czy malinki świetnie się skomponują z czekoladowym ciastem, niektórzy lubią z bitą śmietaną (tu uwaga na kalorie), a mi smakuje wspaniale saute. Cukinia sprawia, że ciasto jest przyjemnie wilgotne, jego struktura odbiega od standardowego ciężkiego ciasta czekoladowego, aczkolwiek nikomu nawet przez myśl nie przechodzi, że ciasto jest z cukinii. Ani nie wygląda jakby było z warzywa (to możecie zobaczyć na załączonych zdjęciach), ani tym bardziej nie smakuje cukinią (tego już nie mogę Wam wszystkim zapewnić, proponuję upiec i spróbować).

ciasto czekoladowe z cukinii
CIASTO CZEKOLADOWE z CUKINII

Składniki na 12 porcji (tortownica na ok. 26cm):

2 jajka
130g przecieru jabłkowego (można zrobić we własnym zakresie, ja użyłam deserku dla niemowląt – jabłuszko)
200g szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
50g kakao
2 szklanki startej na drobnych oczkach i odciśniętej cukinii
cukier waniliowy
proszek do pieczenia
3 łyżki stewii/ pół szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
łyżeczka kawy rozpuszczalnej

2-3 łyżki startej gorzkiej czekolady na polewę
odrobina tłuszczu (masła) do posmarowania formy

Do miski miksera wrzucić jajka i przecier jabłkowy, zmiksować i stopniowo dodawać pozostałe składniki – mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą i kawą rozpuszczalną, stewię, cukier waniliowy. Wyłączyć mikser. Na końcu dodać startą na tarce i mocno odciśniętą z nadmiaru soku cukinię (jeśli cukinia nie będzie odciśnięta ciasto się nie uda – wyjdzie z niego mokra papka), wmieszać ją w masę łyżką. Wylać na tortownicę cienko posmarowaną tłuszczem. Piec 40-50 minut w temperaturze 200ºC, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe (jeśli patyczek do szaszłyków wbity i wyciągnięty z ciasta jest suchy – ciasto jest gotowe). Wystudzić, wyjąć z tortownicy, gorzką czekoladę rozpuścić i tak powstałą polewą udekorować spontanicznie ciasto ( niektórzy rozpuszczają czekoladę i dodają do niej masło, ale w moim wydaniu unikamy zbędnych kalorii).

1 PORCJA to ok. 125kcal, węglowodany: 20g, białko: 5g, tłuszcze: 2g

 SMACZNEGO!