Przepis na brownie z cukinii, czyli czekoladowe ciasto, którego jednym z głównych składników jest cukinia. Totalnie obłędny przepis, którego musicie spróbować.
Czy osoby z cukrzycą rzeczywiście nie mogą jeść słodyczy? Prawdą jest, że powinniśmy unikać cukrów prostych, ale można modyfikować tradycyjne przepisy, żeby słodycze były zdrowe i pożywne. Dlatego zapraszam Was na zaskakujące i smaczne brownie z cukinii, które zupełnie nie da po sobie poznać, że jest z cukinii. Jest dosyć ciężkie, sycące i intensywne w smaku. Będzie idealne do niedzielnej kawki, ale również do zabrania z sobą do pracy czy na piknik. Długo zachowuje świeżość, więc można się nim cieszyć kilka dni, o ile coś zostanie. To drugie w kolejności (po cieście marchewkowym) moje ulubione ciasto na bazie warzyw.
Ten przepis przygotowałam w ramach kampanii Dłuższe życie z cukrzycą. Przed nami jeszcze 3 filmy serii Zdrowiej jesz, dłużej żyjesz. Wszystkie znajdziecie na YT. Gorąco zachęcam Was do subskrybowania kanału Dietolog na Youtube, a przede wszystkim do aktywności – wciskania łapek i komentowania. Dzięki temu pomagacie mi zwiększyć organiczne zasięgi filmów, a ja mogę rozwijać kanał i prezentować Wam nowe, inspirujące przepisy… a jak sami widzicie, pomysłów mam wiele!
Składniki na 16 porcji:
- 500 g cukinii
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g mielonych migdałów
- 100 g erytrolu
- 50g kakao
- 50 g orzechów laskowych
- 2 jajka
- 1 jabłko (najlepiej typu szara reneta)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g gorzkiej czekolady 85%
Cukinię umyć dokładnie i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Posolić i odstawić na sitku, żeby puściła wodę.
Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do miski miksera wbić jajka i zacząć miksować, po chwili dodać erytrol, następnie starte jabłko. Ciągle miksując stopniowo dodawać pozostałe składniki – mąkę migdałową i pełnoziarnistą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody (jeśli cukinia nie będzie odciśnięta ciasto się nie uda), a następnie wmieszać ją w czekoladową masę łyżką razem z posiekanymi orzechami laskowymi. Masę wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa foremka 24×24 cm).
Piec 40-50 minut w temperaturze 180ºC (grzanie góra-dół). Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe (jeśli patyczek wbity w ciasto po wyciągnięciu jest suchy, ciasto jest gotowe). Wystudzić, wyjąć z tortownicy.
Gorzką czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i polać nią ciasto. Ale bez polewy też smakuje bardzo dobrze.
1 porcja to ok. 100 kcal, węglowodany: 8 g, białko: 4 g, tłuszcze: 6 g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,8 WW i 0,7 WBT
9 komentarzy
Uwielbiam to ciasto! Teraz sezon na cukinię, dlatego co chwilę piekę jakieś wypieki z cukinią. Świetnym pomysłem jest dodanie do brownie orzechów laskowych – z gorzką czekoladą smakują bajkowo. 🙂
[…] z cukinii, ale to danie mięsne, a ostatnio ograniczam spożycie mięsa. Ostatnio robiłam też ciasto z cukinii brownie – możecie zerknąć na mój kanał Youtube, bo jest tam film z tym ciastem. Jednak kiedy nie […]
Dzień dobry. Oprócz cukrzycy od niedawna choruję też na sibo i nie mogę używać ani ksylitolu ani erytrolu. Czy mogę zastąpić erytrol stewią i ile musiałabym jej użyć? Pozdrawiam
Hej. Ja nie używam stewii do pieczenia, więc nie powiem Ci ile jej musisz użyć. Zresztą przy pieczeniu stewia nie zachowuje się dobrze i zmienia smak. Może spróbuj z cukrem kokosowym? Ma niski IG (35) i zawiera inulinę spowalniającą wchłanianie glukozy. Od czasu do czasu to może być dobre rozwiązanie dla Ciebie 🙂
Czy można użyć mąki orkiszowej
Ile kalorii ma całe ciasto?
Jest napisane, że porcja ma 100 kalorii ale na ile kawałków trzeba podzielić ciasto z blachy 24 na 24 cm (wymiary podane w przepisie) aby właśnie tyle wyszło na porcję?
Składniki na 16 porcji zatem całe ciasto ma 1600kcal.