Przepis na brownie z cukinii, czyli czekoladowe ciasto, którego jednym z głównych składników jest cukinia. Totalnie obłędny przepis, którego musicie spróbować.

Czy osoby z cukrzycą rzeczywiście nie mogą jeść słodyczy? Prawdą jest, że powinniśmy unikać cukrów prostych, ale można modyfikować tradycyjne przepisy, żeby słodycze były zdrowe i pożywne. Dlatego zapraszam Was na zaskakujące i smaczne brownie z cukinii, które zupełnie nie da po sobie poznać, że jest z cukinii. Jest dosyć ciężkie, sycące i intensywne w smaku. Będzie idealne do niedzielnej kawki, ale również do zabrania z sobą do pracy czy na piknik. Długo zachowuje świeżość, więc można się nim cieszyć kilka dni, o ile coś zostanie. To drugie w kolejności (po cieście marchewkowym) moje ulubione ciasto na bazie warzyw.

Ten przepis przygotowałam w ramach kampanii Dłuższe życie z cukrzycą. Przed nami jeszcze 3 filmy serii Zdrowiej jesz, dłużej żyjesz. Wszystkie znajdziecie na YT. Gorąco zachęcam Was do subskrybowania kanału Dietolog na Youtube, a przede wszystkim do aktywności – wciskania łapek i komentowania. Dzięki temu pomagacie mi zwiększyć organiczne zasięgi filmów, a ja mogę rozwijać kanał i prezentować Wam nowe, inspirujące przepisy… a jak sami widzicie, pomysłów mam wiele!

brownie z cukinii bez polewy

Składniki na 16 porcji:
  • 500 g cukinii
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 g erytrolu
  • 50g kakao
  • 50 g orzechów laskowych
  • 2 jajka
  • 1 jabłko (najlepiej typu szara reneta)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g gorzkiej czekolady 85%

Cukinię umyć dokładnie i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Posolić i odstawić na sitku, żeby puściła wodę.

Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do miski miksera wbić jajka i zacząć miksować, po chwili dodać erytrol, następnie starte jabłko. Ciągle miksując stopniowo dodawać pozostałe składniki – mąkę migdałową i pełnoziarnistą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem.

Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody (jeśli cukinia nie będzie odciśnięta ciasto się nie uda), a następnie wmieszać ją w czekoladową masę łyżką razem z posiekanymi orzechami laskowymi. Masę wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa foremka 24×24 cm).

Piec 40-50 minut w temperaturze 180ºC (grzanie góra-dół). Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe (jeśli patyczek wbity w ciasto po wyciągnięciu jest suchy, ciasto jest gotowe). Wystudzić, wyjąć z tortownicy.

Gorzką czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i polać nią ciasto. Ale bez polewy też smakuje bardzo dobrze.

brownie z cukinii z orzechami

1 porcja to ok. 100 kcal, węglowodany: 8 g, białko: 4 g, tłuszcze: 6 g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,8 WW i 0,7 WBT

Smacznego!