Warstwowy deser – mascarpone i kawowe chia

by dietolog

Przepis na warstwowy deser o smaku aromatycznej kawy z delikatnym jak chmurka kremem z mascarpone. To zdecydowanie coś dla mnie i dla Ciebie też, jeśli lubisz kawę.

Co tu dużo mówić, kawa jest pyszna, zbliża ludzi, karmi zmysły, poprawia nastrój i dodaje energii. Jeśli jesteś ze mną dłużej, to pewnie wiesz, że kocham kawę i wszystko co kawowe. Moim najulubieńszym deserem jest tiramisu, do którego sama piekę pełnoziarniste biszkopty bez cukru. Rano pijam kawę mieloną, czarną, bez cukru. Potem przerzucam się na kawkę z ekspresu i niezwykle ważne jest dla mnie dobrej jakości ziarno. Wybieram najczęściej arabikę i nie lubię, gdy jest mocno spalona. Dziś dzielę się przepisem na warstwowy deser z kremem mascarpone i kawowym puddingiem chia. Oczywiście deser jest bez cukru, więc możesz sobie nań pozwolić, nawet przy cukrzycy.

Partnerem tego wpisu i inspiracją do powstania przepisu jest internetowy sklep Venosa.pl pełen aromatycznej kawy i różnego rodzaju herbat. Choć za herbatami sama nie przepadam, wiem, że wiele osób chętnie wybiera ten napój. Polecam odwiedzić www.venosa.pl, gdzie oprócz kaw i herbat znajdziesz także małe co nieco (np. gorzkie czekolady bez cukru) czy akcesoria (właśnie tam wypatrzyłam samochodowy zaparzacz do kawy, niezły bajer). Z kawy od Venosa zaparzyłam niejedno aromatyczne espresso. I to właśnie espresso stało się częścią nowego przepisu.

warstwowy deser kawa i chia

Warstwowy deser kawowy – składniki na 4 porcje:

Masa mascarpone:
100g mascarpone
60g jogurtu naturalnego 3%
40g erytrolu

Kawowy pudding chia:
80ml mocnego espresso
40ml napoju migdałowego (lub owsianego)
2 pełne łyżki nasion chia
20g erytrolu

Krem kakaowy:
1/3 masy mascarpone
łyżka prawdziwego kakao

Do dekoracji: owoce jagodowe, jeżyny, borówki (kilka sztuk), po szczypcie nasion chia i płatków migdałowych na deser, i jak lubisz, to listki mięty

Na mój kawowy warstwowy deser składają się 3 masy – jedną musisz przygotować dzień wcześniej, bo to pudding chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej namoczone w espresso z mlekiem migdałowym. Mieszasz po prostu nasiona z ciepłą kawą i napojem roślinnym, słodzisz erytrolem i wstawiasz na kilka godzin do lodówki. Nasiona chia mają tę właściwość, że pęcznieją wchłaniając płyn (zwiększają swoją objętość nawet ośmiokrotnie!). Jeśli wstawisz wieczorem, to po nocy powinny mieć żelową konsystencję i fajną teksturę.

Druga warstwa to mascarpone z jogurtem naturalnym słodzony erytrolem –  jogurt jest po to, żeby trochę odchudzić deser. Mascarpone (takie z dyskontu) ma ok. 40% tłuszczu, a jogurt 3. Oczywiście ten tłuszcz w mascarpone jest odpowiedzialny za smak i kremową konsystencję. Krem posłódź erytrolem i wymieszaj (niezbyt długo, żeby nie „przebić” mascarpone – jeśli będziesz mieszać zbyt intensywnie tłuszcz z mascarpone się oddzieli i krem się rozwarstwi).

Do trzeciej warstwy weź 1/3 ostatniej masy i połącz ją z łyżką kakao. Powstanie kakaowa wersja kremu.

Do niewielkich słoiczków (moje są po takich małych jogurtach z Lidla) nakładaj łyżką najpierw białą masę (2/3 masy powinno pójść na spody 4 deserów), potem masę kakaową (całą), pudding chia (też cały) i na wierzchu deserów resztę białej masy. Udekoruj owocami (nie potrzeba wiele, po 2 jeżyny i kilka borówek), posyp każdy deserek suchymi nasionami chia i posiekanymi listkami mięty.

warstwowy deser z chia i kawą

1 porcja to ok. 140 kcal, węglowodany: 3g, białko: 4g, tłuszcz: 12g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,3WW i 1,2WBT

SMACZNEGO!

KONKURS 

Aaaaa, byłabym zapomniała. Wspólnie ze sklepem Venosa.pl przygotowałam dla Was konkurs na moim Instagramie, w którym do wygrania jest voucher do sklepu Venosa o wartości 50 zł.

Co trzeba zrobić, by otrzymać voucher?

Odpowiedzieć na relację konkursową, która pojawi się na moim Instagramie 01.09.2022. Zapytam o Twój ulubiony kawowy deser. Możesz odpowiedzieć bezpośrednio na relację albo dodać u siebie story z oznaczeniem mojego profilu @blogdietolog i profilu sklepu @venosa.pl. Masz na to 24h. Potem relacja z konkursem znika. Wyniki ogłoszę w ciągu dnia czy dwóch, też na story.

Zaobserwuj mój profil, żeby zabawa Cię nie ominęła. Ostatnio tam jestem więcej niż tutaj.

karta podarunkowa do sklepu venosa

Regulamin konkursu:

  1. Organizatorem konkursu jest Angelina Ziembińska, autorka bloga Dietolog i profilu @blogdietolog na Instagramie.
  2. Fundatorem nagrody jest sklep internetowy www.venosa.pl.
  3. W konkursie może wziąć udział każdy, kto poprawnie wykona zadanie konkursowe.
  4. Zadanie konkursowe polega na udzielenie odpowiedzi na konkursowe story z przepisem na coś kawowego i pysznego. Odpowiedź może zostać udzielona bezpośrednio na relację lub w formie story na swoim profilu z oznaczeniem @blogdietolog i @venosa.pl
  5. Konkurs trwa 24h od momentu opublikowania story na Instagramie (tyle ile widoczna będzie relacja).
  6. Konkurs nie jest grą losową. Wygrywa najbardziej kreatywna odpowiedź wybrana subiektywnie przez organizatorkę zabawy.
  7. Nagrodą jest jeden voucher do sklepu www.venosa.pl o wartości 50zł.
  8. Wyniki zabawy pojawią się do 04.09 2022. Autor/-ka zwycięskiej odpowiedzi zostanie oznaczony/-a w kolejnych relacjach rozwiązujących zabawę. Decyzja wyboru laureata/-ki zabawy jest nieodwołalna.
  9. Wybrana osoba w ciągu 7 dni od ogłoszenia wyników prześle do organizatora swój adres korespondencyjny, adres e-mail i nr tel dla kuriera, w wiadomości prywatnej. Po tym terminie nagroda przepada.
  10. Nagroda zostanie wysłana w ciągu 10 dni od przesłania adresu korespondencyjnego.
  11. Wysyłka jest możliwa jedynie na terenie kraju (Polska), nie ma możliwości wysłania nagrody za granicę.
  12. Dane osobowe (imię, nazwisko, adres, e-mail i numer telefonu) są przetwarzane w celu komunikacji z Uczestnikami oraz w celu przekazania nagrody i ogłoszenia wyników Konkursu.
  13. W sprawach nie dających się przewidzieć i nieuregulowanych niniejszym Regulaminem decyduje Organizator.

You may also like

Zostaw komentarz