Jedną z najbardziej wdzięcznych do przygotowania rybą jest dorsz. Wybierając polędwicę możecie zapomnieć o ościach, które dla wielu osób stanowią barierę w jedzeniu ryb. Mięso dorsza jest sprężyste i bardzo smaczne. Osobiście uwielbiam połączenie ryby i orzechów, stąd też dzisiejsza moja propozycja na piątkowe danie – Fish Friday:

 POLĘDWICA Z DORSZA ze SZPINAKIEM i ORZECHAMI WŁOSKIMI

Składniki na 4 porcje:
800g polędwicy z dorsza (może być też filet bez skóry)
100g świeżego szpinaku
kawałek pora (biała część)
łyżka oliwy
sól, pieprz do smaku
50g orzechów włoskich
dodatki wedle uznania: u mnie ziemniaczki z wody i pomidorki koktajlowe z posiekaną bazylią


Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Pora drobno pokroić, zeszklić na łyżce oliwy. Szpinak wypłukać osuszyć, dodać do pora i dusić. Doprawić solą i pieprzem, można dodać drobno pokrojony ząbek czosnku, ale nie koniecznie.

Wyłożyć duszony szpinak na wierzch każdej porcji ryby. Posypać pokruszonymi orzechami włoskimi. Naczynie przykryć, żeby ryba podczas pieczenia nie wyschła. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni.

Podawać z dowolnymi dodatkami. Ryba pasuje do kasz, ziemniaków i praktycznie wszystkich warzyw. U mnie ziemniaczki z wody i pomidorki koktajlowe.

1 porcja ryby to ok. 250kcal, węglowodany: 5g, białko: 30g, tłuszcz: 12g

SMACZNEGO!