Pieczony łosoś na dorszu i pod musem z buraczków? Szalona, apetyczna i przepyszna zapiekanka o trzech warstwach w odcieniach różu. Polecam wszystkim, którym znudziła się zwykła pieczona ryba.
To, że ryba często występuje na moim stole, to już wiecie. Że pieczony łosoś, to normalka. Podobnie dorsz. Tarte buraki, to też nic specjalnego. Ale ja złożyłam wszystko razem w całkiem fajną, oryginalną i różową rybną zapiekankę. Milena (moja córka) była zachwycona! Nie dość, że lubi ryby, to kocha róż. Do tego ugotowałam kaszę pęczak (wszyscy w domu ją bardzo lubimy) i przygotowałam surówkę z czerwonej kapusty, którą już znacie, a jeśli nie, to zapraszam po przepis TUTAJ.
Składniki na 3 porcje:
300g dosyć cienki filet z dorsza bez skóry
100g łososia bez skóry
duży ugotowany lub upieczony burak
1 duże jajko
sól, biały pieprz do smaku
Do podania:
60g kaszy jęczmiennej pęczak
ulubiona surówka
posiekana zielenina np. natka pietruszki lub kolendra
Filet z dorsza oczyścić z ości. Oprószyć solą i delikatnie białym pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Kawałek łososia pokroić w kostkę (też wyjąć ości, jeśli są), mięso włożyć do pojemnika blendera, dodać odrobinę soli i żółtko jaja. Zmiksować na gładki mus i wyłożyć go na dorsza w naczyniu żaroodpornym. Buraka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do niego pianę ubitą z białka jaja i wyłożyć na pozostałe warstwy zapiekanki.
Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza. W międzyczasie ugotować kaszę jęczmienną pęczak (najlepiej al dente) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zaletą pęczaku jest to, że trudno go rozgotować. Przygotować surówkę z czerwonej kapusty albo inną według własnego pomysłu. Zapiekankę wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje, podawać z kaszą i surówką.
1 porcja to ok. 230 kcal, węglowodany: 17g, białko: 29g, tłuszcz: 5g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,7WW i 1,6WBT
W obliczeniach nie uwzględniono surówki z czerwonej kapusty, która jest na zdjęciu.