Łosoś w papilotach ze szparagami i suszonymi pomidorami

by dietolog

Nowy przepis – łosoś w papilotach ze szparagami i suszonymi pomidorami. Co tu dużo mówić? Po prostu pyyyyszka!

Szukasz świeżych pomysłów na zdrowe posiłki? To świetnie się składa! Mój łosoś w papilotach z zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami wyjętymi ze słoiczka z oliwą, jest idealny do wypróbowania. Tym bardziej, że właśnie zaczyna się sezon na szparagi! A szparagi to jedne z moich ulubionych warzyw. Korzystaj koniecznie w sezonie, który zaczyna się już pod koniec maja i trwa w najlepsze do końca maja.

Ten przepis, to jeden z tych, które robią się praktycznie same. Najdłużej zajmie Ci robienie papilotów, ale ja mam od tego małych pomocników (robienie harmonijek poszło im moim zdaniem nawet zbyt ekspresowo – miałam nadzieję, że się dłużej zabawią), a cała reszta dania to chwila moment. Do przygotowania papilotów użyłam zwykłego papieru do pieczenia – na filmiku możesz podglądnąć jak to wygląda: (tu będzie link do FILM Z PRZEPISEM ŁOSOŚ W PAPILOTACH). Możesz je również przygotować w naczyniu żaroodpornym, ale wydaje mi się, że całe danie trochę straci na uroku. Te papiloty świetnie wyglądają 🙂

ŁOSOŚ W PAPILOTACH ZE SZPARAGAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI:

Składniki na 1 porcję:

  • 90g łososia (bez skóry)
  • 60g zielonych szparagów
  • 30g suszonych pomidorów z oliwy (2szt.)
  • 15g pieczarki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotuj papiloty – kwadratowy kawałek papieru do pieczenia złóż w harmonijkę, zawiąż na końcach sznurkiem. Do środka każdego papilota włóż 5-6 świeżych zielonych szparagów. Zielonych szparagów nie musisz obierać, oberwij tylko zdrewniałe końce.

Na szparagi daj średnią pieczarkę pokrojoną w plasterki, kawałek łososia – możesz go przeciąć wzdłuż i rozłożyć na płasko. Na łososia dwa pokrojone w paski, suszone pomidory. Oprósz solą i pieprzem, zawiń papilota i do piekarnika. Piecz 30 minut w 180˚C.

Danie zawiera niewiele węglowodanów, dlatego możesz dodać porcję zdrowych węglowodanów np. komosę ryżową czy porcję ulubionej kaszy. W obliczeniach nie uwzględniałam dodatku węglowodanowego.

1 porcja to ok. 160kcal, węglowodany: 2g, białko: 20g, tłuszcze: 8g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,2 WW i 1,5 WBT

SMACZNEGO!

You may also like

Zostaw komentarz