Pieczona babeczka z ryby, brokuła i białej kaszy gryczanej w lekkiej zupie brokułowej

by dietolog
Pyszna zupa w oryginalnej aranżacji. Na talerzu gładka, delikatna zupa, a na środku babeczka z białej ryby, niepalonej kaszy gryczanej i różyczek brokuła. Wygląda i smakuje bynajmniej interesująco.

Przyznaję, zupełnie się nie spodziewałam, że babeczka z ryby będzie tak atrakcyjnie wyglądać. W dodatku świetnie się komponuje smakowo z delikatną zupą brokułową. Miał być zwykły obiad z tego co mi zostało, a wyszła na prawdę fajna micha przepysznego jedzonka. Tym przepisem po raz kolejny wpisuję się w trend „zero waste”, czyli nie marnowania jedzenia. Zupa powstała z wody po gotowaniu różyczek i łodygi brokuła, którą najczęściej się wyrzuca. Mam chyba słabość do łodyg brokuła, bo ich nigdy nie wyrzucam. Wykorzystuję czy to w zupie, czy też ostatnio w mojej ulubionej surówce colesław. Szkoda marnować produkt, który ma taki fantastyczny potencjał.

zupa i rybna babeczka

Składniki na 4 porcje:

500g kwiat brokuła
100g białej ryby (u mnie kawałek polędwicy z dorsza)
100g niepalonej kaszy gryczanej
1 jajko
sól i pieprz do smaku

Brokuła podzielić na różyczki, same różyczki wrzucić na osolony wrzątek o gotować do miękkości. Łodygę zachować. Odcedzić ugotowane różyczki, zachowując wodę z gotowania, ostudzić. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, także ostudzić. Rybę pokroić w kostkę, włożyć do pojemnika blendera z końcówką rozdrabniającą razem z różyczkami brokułów. Zostawić 4 niewielkie różyczki do dekoracji babeczek.

W misce wymieszać ugotowaną kaszę gryczaną, masę rybko-brokułową, jajko i przyprawy (sól i pieprz do smaku). Farsz przełożyć do czterech silikonowych foremek na babeczki i na wierzchu każdej ułożyć różyczkę brokuła. Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Pozostawioną łodygę brokuła pokroić w dość drobną kostkę i gotować do miękkości w tej samej wodzie, w której gotowały się różyczki. Zmiksować na gładko na pomocą blendera i przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku (sól, pieprz), jeśli potrzeba. Można rozrzedzić zupę wodą, jeśli jest za gęsta.

Zupę rozlać na talerze. Na środku każdej z nich wyłożyć upieczoną babeczkę. Natychmiast podawać.

zupa z babeczka

1 porcja to ok. 165 kcal, węglowodany: 21g, białko: 13g, tłuszcz: 3g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się  2,1WW i 0,8WBT

SMACZNEGO! 

You may also like

2 komentarze

Anna 9 kwietnia, 2018 - 9:42 am

Pysznie wygląda. Wykwintne podanie rybki 🙂

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 9 kwietnia, 2018 - 10:20 am

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz