Przepyszne ciasto, które łączy w sobie sernik, szarlotkę i makowiec. Szczególnie polecam diabetykom, aby trzy różne kostki ciasta, zastąpić jedną „na bogato”. Ze względu na cukrzycę, to będzie bardzo dobry wybór! Koniecznie przetestujcie ten przepis, a będziecie do niego wracać.
Pewnie lubicie sernik? To pytanie retoryczne, zdecydowana większość z nas go lubi. Ale kiedy na stole pojawiają się jeszcze makowiec i szarlotka, to czy umiecie się bez wahania zdecydować? A może tak jak ja, macie duży dylemat? Jeśli w dodatku uważacie na to, co jecie i nie możecie sobie pozwolić na zjedzenie 3 kawałków ciasta na raz, to moje ciasto będzie dla Was idealnym rozwiązaniem! Co powiecie na wypiek, który łączy w sobie i sernik i makowiec i szarlotkę? Prawdziwe 3 w 1!
Składniki na 12 porcji:
180g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g cukru pudru
100g zimnego masła
4 jajka
6 niewielkich jabłek
sok z 1/2 cytryny
350g mielonego twarogu (najlepiej półtłustego)
2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego
4 łyżki cukru
3 łyżki rodzynek
1 łyżka maku
5 łyżek mleka
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki płatków migdałowych
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać 50g cukru pudru, szczyptę soli i masło. Składniki posiekać (można też dodać masło utarte na tarce i ugniatając powcierać mąkę w masło), kiedy pojawią się grudki, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować i przenieść na spód blachy (o wymiarach 20×28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki.
Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek położyć płaską strona na desce i nożem wykonać nacięcia po wypukłej stronie. Od razu skropić sokiem z cytryny, żeby jabłka nie ściemniały.
Pierwsza masa twarogowa – wymieszać 200g twarogu z 1 jajkiem i proszkiem budyniowym, do masy dodać 2 łyżki cukru i rodzynki. Odstawić na czas przygotowywania drugiej warstwy twarogu.
Rozbić 2 jajka i oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z makiem, pozostałym twarogiem (150g), mlekiem i cukrem waniliowym. Do masy dodać 2 łyżki cukru, łyżkę soku z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Z białek ubić sztywną pianę (można dodać szczyptę soli, żeby białka łatwiej się ubiły) i delikatnie wymieszać z masą serową z makiem.
Wyjąć kruchy spód z lodówki. Rozsmarować masę twarogową z rodzynkami na spodzie, a następnie (uważając by kolejna masa nie wmieszała się zbytnio w poprzednią) nałożyć masę z makiem. Na wierzchu ułożyć połówki jabłek, wypukłą (ponacinaną) stroną do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) i piec ok. 30-40 minut.
Migdały zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni teflonowej (bez tłuszczu). Gdy ciasto będzie upieczone, wyciągnąć z piekarnika i posypać po wierzchu płatkami migdałowymi. Przełożyć na kratkę, ostudzić, pokroić i cieszyć się wyjątkowym wypiekiem łączącym w sobie sernik, makowiec i szarlotkę. Ciasto łatwo podzielić, przyjmując połówkę jabłka jako środek porcji (powinno ich być 12).
1 porcja to ok. 320 kcal, węglowodany: 40g, białko: 11g, tłuszcz: 13g
Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 4WW i 1,6WBT
SMACZNEGO!
8 komentarzy
Wyglada wprost malowniczo, rewelacja 🙂
Dziękuję 🙂 zapewniam, że smakuje też nieźle 🙂
Mniam, wygląda rewelacyjnie, a na pewno jeszcze lepiej smakuje 🙂
Dziękuję 🙂 nieskromnie się zgodzę 🙂
Dzień dobry, czy mogę zastąpić 4 łyżki cukru podane w przepisie ksylitolem? Jeśli tak, to w jakiej proporcji?
Proponuję proporcję 1:1.
Cześć, mam cukrzycę ciążową i próbuję Twoich przepisów. To ciasto jest świetne. Smakuje nie tylko mi ale również moim znajomym. Do tego jest proste w wykonaniu. Jedynie cukier zastępuję ksylitolem. Będę je robiła częściej oraz w nowym życiu 🙂
Dzięki za Twój komentarz 🙂 Bardzo się cieszę! Jedzenie dla osób z cukrzycą może być super smaczne!