POTRAWKA z MIELONEGO MIĘSA INDYKA i KAPUSTY PEKIŃSKIEJ oraz OWOCOWA SALSA

by dietolog
mięso mielone
Mięso mielone nie musi być nudne. Mielone z indyka jest zdrowe i chude, szkoda go smażyć na patelni w panierce i podawać w postaci nudnego kotleta mielonego. Wystarczy trochę warzyw, owoce i można zupełnie odczarować mielone mięso, które w tej odsłonie będzie stanowić podstawę kolorowego dania, które zachwyci wymagające podniebienia.

Z jednej strony danie bardzo łatwe w przygotowaniu, z drugiej nieoczywiste. Takie lubię najbardziej. Do potrawki, oprócz mięsa, użyłam kapusty pekińskiej i warzyw korzeniowych (seler, marchewka), a jako dodatek absolutnie fantastyczna, orzeźwiająca i soczysta salsa owocowa. Żeby było modnie, danie jest bezglutenowe 😉

 POTRAWKA z MIELONEGO INDYKA i KAPUSTY PEKIŃSKIEJ oraz OWOCOWA SALSA

Składniki na 4 porcje:
500g mielonego mięsa z piersi indyka
1/2 kapusty pekińskiej (250g)
1 marchewka (150g)
kawałek selera korzeniowego (mniej więcej tyle co marchewki)
3-4 cm łodygi pora (biała część)
1 łyżka oliwy
1 łyżka śmietany 12%
natka pietruszki do przybrania

Salsa owocowa:
1 twarde i soczyste jabłko
1 twarda, zielona gruszka
1/2 mango
1 łyżka soku z cytryny
łyżeczka posiekanych listków mięty

Marchewkę i seler obrać, pokroić w kostkę o boku 1/2 cm. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe. Chwilę przesmażyć, aż seler przybierze złotawy kolor. Dodać pokrojony drobno por, chwilę smażyć, po czym dodać mięso mielone. Wymieszać dokładnie i dusić, aż mięso dojdzie (zmieni kolor). Kapustę pekińską posiekać i dodać do potrawki tuż przed końcem przygotowywania. Wymieszać dokładnie i chwilę dusić. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu, na samym końcu dodać łyżkę śmietany, wymieszać i wyłączyć ogień pod patelnią.

Owoce obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w równą kostkę (ok. 0,5 cm). Przełożyć do salaterki, skropić sokiem z cytryny, dodać posiekane listki mięty i wymieszać dokładnie.

Potrawkę z mięsa mielonego i kapusty pekińskiej uformować w walec (można użyć foremki, albo zrobić to łyżką), podawać z 3 łyżkami orzeźwiającej salsy owocowej.

1 porcja to ok. 265 kcal, węglowodany: 23g, białko: 30g, tłuszcz: 6g
Informacja dla diabetyków: w 1 porcji 2,3WW; 1,7WBT

SMACZNEGO!

You may also like

1 komentarz

Salsa z mango i papryczki chili - Dietolog 14 października, 2018 - 6:16 pm

[…] lubię twarde i nie przejrzałe owoce, w towarzystwie twardych jabłka i gruszki w salsie według tego przepisu. Tym razem jednak przegapiłam moment i moje mango trochę za bardzo dojrzało. Dlatego […]

Odpowiedz

Zostaw komentarz