Pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z kaszą pęczak i prostą sałatką

by dietolog
Dziś kolejny pomysł na mięso drobiowe. Tym razem pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami i serem z kaszą pęczak i pomidorkami koktajlowymi na rukoli. Bardzo szybkie i jednocześnie pyszne danie.

Coraz mniej dań mięsnych gości na moim stole. Jeśli już wybieram mięso, to najczęściej jest to ryba albo drób. Pierś kurczaka to najłatwiejszy i najszybszy w przygotowaniu kawałek kury, chętnie wybierany przez osoby na diecie i sportowców. Łatwo jednak popaść w nudę. Na szczęście macie mnie i moje przepisy, więc Wam to nie grozi.

pierś kurczaka faszerowana

Składniki na 2 porcje:

1 duża pierś kurczaka lub dwie mniejsze po ok. 100g
8 suszonych pomidorów z zalewy (60g)
30g tartego sera (u mnie cheddar, ale może być feta lub mozarella)
sól i pieprz
1/2 łyżeczki sezamu

Dodatki:
70g kaszy pęczak
200g pomidorków koktajlowych
2 łyżki sosu vinegret
garść liści rukoli

Pierś kurczaka oczyścić z niepotrzebnych błonek i zdjąć skórę. Za pomocą ostrego noża, naciąć od grubszej strony fileta i zrobić kieszonkę do faszerowania (zrobić w środku jak najwięcej miejsca na farsz, jednocześnie uważając, żeby nie przeciąć fileta na wylot). Oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem.

pierś kurczaka kieszonka

Suszone pomidory odsączyć z zalewy i posiekać. Wymieszać z serem (trochę sera można zostawić na wierzch) i zafaszerować filety. Po wierzchu posypać pozostałym serem i ziarenkami sezamu. Tak przygotowane filety wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 30 minut. Jeśli ograniczacie tłuszcz, to wybierzcie np. mozarellę light, albo zrezygnujcie z sera zupełnie, też wyjdzie świetnie.

W międzyczasie przygotować dodatki. Kaszę jęczmienną pęczak ugotować al dente (na szczęście trudno jest ją rozgotować), pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki i w miseczce wymieszać z sosem winegret. Sos winegret u mnie to: łyżka oleju z suszonych pomidorów, łyżka wody, łyżeczka miodu, łyżeczka cytryny i łyżeczka octu balsamicznego. Rukolę dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć, rozłożyć na talerze. Na rukolę wyłożyć pomidorki, obok kaszę i pokrojoną w plastry upieczoną pierś kurczaka.

pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami

1 porcja to ok. 430 kcal, węglowodany: 33g, białko: 30g, tłuszcz: 20g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 3,3WW i 3WBT

SMACZNEGO!

You may also like

Zostaw komentarz