Najszybsza szarlotka ever. Niewiele trzeba robić, tylko mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie (w moim przypadku z Biedronki), cynamon i jabłka. Żadnego cukru (pomijając, że ciasto francuskie jest słodkie samo w sobie, no i z białej mąki – nie dosładzamy dodatkowo). Czasem wpadają znajomi na kawkę i nie ma co postawić na stole, a ciepłe jabłuszko na francuskim cieście nadaje się do tego idealnie. Pieczenie pracochłonnej szarlotki to też nie jest najlepszy pomysł na chandrę (później dochodzą jeszcze wyrzuty sumienia z powodu kaloryczności ciasta), a takie jabłuszka można bardzo szybko przygotować i poprawić sobie humor w czasie jesiennej pluchy, jednocześnie nie rujnując sobie sylwetki. Takie ciacho nadaje się także na rodzinną imprezę (przetestowałam i taką opcję nie dalej niż wczoraj). Oto jak się to tego zabrać:
Składniki na 6 porcji:
1/2 opakowania ciasta francuskiego
1 i 1/2 dużego jabłka, albo 2 średnie (jonagoredy się rozprażają na papkę)
cynamon
W naczyniu żaroodpornym układamy obrane połówki jabłek z wydrążonym gniazdem nasiennym.
Przykrywamy ciastem francuskim, wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Wyciągamy i odwracamy naczynie żaroodporne „do góry nogami”, aby ciasto wypadło (spodem do ciasta francuskiego). Posypujemy delikatnie cynamonem i kroimy na 6 lub jeśli chcemy mieć malutkie ciasteczka to 8 części. Gotowe i smakowite. Wykonanie zajmuje nie więcej niż 25 minut (już z pieczeniem). Idealne dla wszystkich, którzy liczą się z czasem.
1 PORCJA zawiera ok. 170 kcal; węglowodany: 24g; białko: 1,5g; tłuszcze: 7g
SMACZNEGO!
1 komentarz
super przepis:)