CUKINIOWE SPAGHETTI PO BOLOŃSKU

by dietolog

Kuchnia włoska, jak już to podkreślałam wiele razy, jest jedną z moich ulubionych. Z czym się zwykle kojarzy? Pewnie większość z Was powie, że z pizzą, spaghetti, carbonarą czy też z przepysznym tiramisu. Wszystkie te potrawy są jednak dość kaloryczne i ze względu na dużą zawartość tłuszczu i węglowodanów, niewskazane do spożywania zbyt często przez diabetyków. W jednym z marketów rozpoczął się właśnie włoski tydzień, zainspirowana tematem zapraszam do mnie na bloga w najbliższym czasie na prawdziwą włoską ucztę. Rozpocznę od cukiniowego spaghetti bolognese, idealnego nie tylko dla diabetyków, ale także dla wszystkich, którzy dbają o linię.

CUKINIOWE SPAGHETTI PO BOLOŃSKU

Składniki dla 4 osób:
4 małe cukinie (po max 200g)
500g mieszanego mięsa mielonego
1 puszka krojonych pomidorów (400g)
mała cebulka
ząbek czosnku
bazylia
liść laurowy
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
kulka mozzarelli (125g)
listki bazylii do dekoracji

Cebulę i czosnek zeszklić na łyżce oliwy. Zdjąć z patelni, dolać łyżkę oliwy i na tej samej patelni smażyć mięso. Kiedy mięso zmieni kolor (na brązowy) dodać zeszkloną wcześniej cebulkę i czosnek, puszkę pomidorów, liść laurowy, sól, pieprz i bazylię do smaku. Dusić przez około 20 minut.

Cukinię pokroić w cienkie paski za pomocą trójkątnego noża do krojenia sera. Blanszować kilka minut w osolonym wrzątku (ok. 5 minut), osączyć i nakładać na talerze.

Ugotowane plasterki cukinii podawać z mięsnym sosem i utartą mozzarellą. Przybrać listkami bazylii.

1 PORCJA to ok. 325kcal, węglowodany: 14g, białko: 32g, tłuszcz: 16g

SMACZNEGO!

You may also like

6 komentarzy

MariaGotuje.pl 3 marca, 2014 - 7:32 pm

Bardzo podoba mi się pomysł spaghetti bez spaghetti, czyli makaronu. Muszę to wypróbować, szczególnie teraz, gdy zamierzam zrzucić kilka kilogramów 🙂 pozdrawiam

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 3 marca, 2014 - 7:38 pm

Polecam! Danie jest smaczne i sycące, a przy tym niewiele ma kalorii (w porównaniu z tradycyjnymi kluchami). Cukinię najlepiej gotować krótko (max 5min), żeby zachowała sprężystość i się nie rozgotowała.

Odpowiedz
Anonimowy 3 marca, 2014 - 10:34 pm

Super 🙂 jutro sprawdzę pomysł!

Odpowiedz
Viaotta 4 marca, 2014 - 8:17 am

uwielbiam cukinie, i tan pomysł ze spaghetti bez makaronu – brzmi ciekawie 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 4 marca, 2014 - 9:20 am

smacznie:)

Odpowiedz
Anonimowy 9 kwietnia, 2014 - 3:53 pm

Danie jest prze-pysz-ne! Lepsze niż zwykłe spagetti, dlatego dodaję do moich ulubionych przepisów. Zjadłam sporą porcję, ale cukier na szczęście trzyma się w normie.

Odpowiedz

Zostaw komentarz