BAKALIOWA ROLADKA Z POLĘDWICY pod ORZECHOWĄ PIERZYNKĄ

by dietolog
przepis polędwica bakalie
Święta to dobra okazja, żeby wypróbować jakiś nowy przepis czy wymyślić zupełnie nową potrawę. Pewnie część z Was powie, że lepiej nie ryzykować i zdać się na dobrze znane przepisy, jednak to zupełnie nie w moim stylu, wolę poeksperymentować. Wielkanocnie w tym roku będę gotować z produktami Bakalland, a przy okazji jest to wpis konkursowy, w którym mogę wygrać jednodniowy staż w restauracji szefa Andrzeja Polana.

Moja propozycja na wytrawne danie z użyciem wiśni soczystej, orzechów włoskich Chandler, żurawiny suszonej to roladka z polędwicy wieprzowej z bakaliami pod orzechową pianką z pieczonymi warzywami.

Składniki na 3 porcje:

przeciętnej wielkości polędwica wieprzowa
20g wiśni soczystej Bakalland
20g suszonej żurawiny Bakalland (u mnie słodzona sokiem z granatu)
50g orzechów włoskich Chandler Bakalland
2 łyżki żółtego sera
1 białko jajka
sól, pieprz do smaku
warzywa do upieczenia: seler, cebula, pietruszka, marchew
oliwa do skropienia warzyw (opcjonalnie)

Polędwicę naciąć z boku (nie przecinając do końca), rozłożyć (jak książkę) i rozbić. Oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Żurawinę, wiśnie posiekać w kosteczkę, podobnie rozdrobnić orzechy. Ser zetrzeć na tarce, rozłożyć równomiernie na polędwicy, następnie z jednej strony ułożyć suszone owoce i połowę orzechów. Zawinąć formując roladkę i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dookoła wyłożyć pokrojone dowolnie warzywa, do upieczenia i podania z roladkami.

Białko ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli, odrobinę pieprzu i pozostałe orzechy. Piankę wyłożyć na wierzch roladki, po czym naczynie wsadzić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 15 minut, pianka się zrumieni i upiecze – po tym czasie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze 30 minut.

 

Roladkę wyjąć, pokroić na plastry i podawać z pieczonymi warzywami lub świeżą sałatą/szpinakiem.

1 porcja to ok. 225 kcal, węglowodany: 15g, białko: 16g, tłuszcz: 11g
SMACZNEGO!

A na deser, także z bakaliami – prawdziwa absolutnie nie dietetyczna pascha, ale przepis tu nie przejdzie. O przepis proście babcie, mamy czy ciocie 🙂

You may also like

7 komentarzy

zdrowie.pozytywne.net 29 marca, 2016 - 1:40 pm

Super ta polędwiczka! Paschę w tym roku musiałem sobie odpuścić :/
Pozdrawiam i zapraszam

Odpowiedz
Victoria1989 30 marca, 2016 - 8:01 am

wygląda obłędnie

Odpowiedz
http://kardiochirurgpoznan.pl/ 11 kwietnia, 2016 - 10:42 am

Wygląda bardzo dobrze i musi wyśmienicie smakować 🙂

Odpowiedz
Ania 15 kwietnia, 2016 - 10:55 am

Uwielbiam bakalie, taka kuchnia to coś dla mnie!

Odpowiedz
GrzegorzAG 24 kwietnia, 2016 - 12:51 pm

Mam do zaoferowania program sprawdzający http://www.antyplagiat.net
Jest to program przeznaczony na komputery z systemem Windows
który umożliwia dokładne sprawdzanie różnego rodzaju tekstów czy nie zostały wykorzystane na innych stronach internetowych.

Programem można sprawdzać dowolną ilość tekstów zarówno mogą to być artykuły, prace dyplomowe.

Zapraszam do obejrzenia filmiku instruktażowego

http://www.youtube.com/watch?v=TWxQZrZMU2U

Sam skorzystałem i polecam w 100%

Odpowiedz
Daria Nowak 4 maja, 2016 - 9:14 am

Witam! Świetne przepisy, wyglądają bardzo smaczne 🙂 będę wpadać, częściej i szukać inspiracji… do tej pory korzystałam z http://kcalmar.com/blog/ 😉 może i Ciebie zainspiruje!

Odpowiedz
trening indywidualny wrocław 6 maja, 2016 - 12:41 pm

Wygląda świetnie 🙂 Jestem fanem wszelkiego rodzaju rolad więc z pewnością będę musiał spróbować 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz