Lubicie eksperymentować? Ja baaaaaardzo.. W wyniku jednego z moich kulinarnych eksperymentów, zmontowałam na woku coś pysznego i pragnę się z Wami podzielić przepisem. Wiem, że krewetki i owoce morza coraz częściej goszczą na naszych stołach, stajemy się coraz bardziej otwarci na nowe smaki i produkty. Sprawdzonych przepisów na smaczne dania nigdy nie za wiele, więc dzielę sie z Wami moją wariacja na temat ryżu i krewetek.
Składniki na 4 porcje:
200g ryżu basmati
2 łyżki oleju kokosowego
1 posiekana szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka pasty curry
1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
4 goździki
laska cynamonu
200g krewetek
sól i świeżo zmielony pieprz
600cl bulionu warzywnego
50g zielonego groszku (z mrożonki)
50g odsączonej kukurydzy z puszki
1 limonka
4 łyżeczki wiórków kokosowych
Ryż przepłukać na sicie i dokładnie odsączyć. Na patelni rozpuścić olej kokosowy, zeszklić na nim cebulkę, dodać czosnek i pastę curry. Po chwili dodać ryż i dokładnie wymieszać. W rzucić krewetki i doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawami, dokładnie wymieszać i zalać wrzącym bulionem.
Gotować 10 minut pod przykryciem (zostawić i wcale nie podnosić pokrywki), następnie dodać groszek i kukurydzę, przykryć i gotować kolejne 8 minut, po czym zdjąć z ognia. Studzić 10 minut, wyjąć goździki i laskę cynamonu.
Przełożyć na talerze, skropić sokiem z limonki i posypać wiórkami kokosowymi. Można udekorować plasterkami limonki lub zielona kolendrą.
1 porcja to ok. 330 kcal, węglowodany: 45g, białko: 13g, tłuszcz: 11g
SMACZNEGO!
2 komentarze
Bardzo fajny pomysł, uwielbiam krewetki, więc na pewno spróbuję 🙂
mmm 🙂 Krewetki! samo białko ! 🙂