Jedną z moich ulubionych ryb jest łosoś. Dzisiaj nietypowo, bo w połączeniu z kapustą włoską.
Podejrzewam, że każdy miłośnik rybnych dań zna walory tej pysznej ryby – pomijając wyjątkową kompozycję witamin i minerałów, zawartość wartościowych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 – filet z łososia to po prostu smaczne różowe mięsko, które ma niewiele ości (a gdy już są to duże i łatwo je zauważyć) i daje się przygotować na wiele sposobów. Da się go przyrządzić ekspresowo – wystarczy doprawić solą lub czosnkiem i upiec w piekarniku, można go ugotować na parze czy też zwyczajnie usmażyć na masełku czy oliwie, ale można też zaszaleć.
Lubię eksperymentować (chyba nie przypadkowo na co dzień pracuję w branży badań klinicznych, eksperyment to moje drugie ja) i dziś (przypomnę, że mamy piątek – fish friday) chciałam Wam przedstawić łososia pieczonego w liściu kapusty włoskiej. Przyznam, że wcale tego nie planowałam. Na bazarze uśmiechnęła się do mnie kapusta włoska, piękna, dorodna główka (tak, jedzenie do mnie mówi lub na mnie patrzy, a kapusta wręcz onieśmielała uśmiechem). Jedliśmy ją 3 dni taka była duża, a powstały z niej fajne dania, w tym właśnie to które dziś prezentuję. Łososia kupił mój mąż, bo myślał, że nie mamy nic na obiad. Stanęłam w kuchni i patrzyłam to na kapustę, to na łososia i nie mogłam się zdecydować. Postanowiłam, że nie będę między nimi wybierać. Połączyłam produkty, dodałam co tam w lodówce miałam i proszę co mi z tego wyszło. Co więcej, zamierzam to danie na stałe wpisać do mojej karty dań, takie dobre.
Składniki na 4 porcje:
600g filetów z łososia bez skóry
2 jajka
50ml śmietanki 30%
duża łyżka posiekanego koperku
10 pomidorków koktajlowych
4 liście kapusty włoskiej
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
sok z cytryny
Składniki na sos koperkowy:
duża łyżka koperku, łyżka masła, łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej, łyżka śmietany 18%, 100ml bulionu lub wywaru warzywnego, żółtko
Dodatki:
100g kaszy pęczak(lub innej ulubionej kaszy)
za pomocą pęsety). Połowę mięsa ryby pokroić w kostkę 2×2 cm. Pozostałą rybę
zmiksować z jajkami i śmietaną, najlepiej w blenderze z końcówka do
rozdrabniania. Zmiksowaną rybę wymieszać z koperkiem, wcześniej pokrojoną rybą
w kostki i pokrojonymi w ćwiartki
pomidorkami koktajlowymi. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
odcedzić, osuszyć i ściąć grube nerwy (uważając, by nie uszkodzić/przerwać
liści). Posmarować oliwą 4 naczynia do zapiekania o szerokości około 8 cm (moje
mają wymiary 8x10cm i są prostokątne, ale można użyć też okrągłych).
kapuście rybę wyjąć ostrożnie na talerze, uważając by nie połamać brzegów
kapusty.
Jeszcze Wam chciałam pokazać, że łosoś po przekrojeniu zapiekanki pięknie się odznacza, podobnie pomidorki. Wygląda to wyjątkowo apetycznie. Co więcej, smakuje nawet lepiej, niż wygląda.
1 porcja to ok. 480 kcal, węglowodany: 25g, białko: 39g, tłuszcz: 25g
SMACZNEGO!
6 komentarzy
Bardzo lubię pieczonego łososia, z chęcią wypróbuję ten przepis 🙂
Na pewno będzie Ci smakował! 🙂
Łosoś to jedyna ryba, którą lubię:)
Też mi się kiedyś wydawało, że łosoś to najlepsza ryba świata. Zajmuje wysokie miejsce w moim rybim rankingu 🙂 Pyszna, nieskomplikowana do przyrządzenia i lubiana przez dzieci ryba!
W ten weekend testowaliśmy z żoną łososia i powiem że mega. Szczerzę nigdy nie łączyłem łososia z kapustą akuratnie, wiem że to mój błąd postanawiam poprawę. Kolejny bardzo dobry przykład z wielu wielu, że zdrowe odżywianie to nie męczarnia a raczej same rarytasy.
Bardzo dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że korzystacie z moich przepisów i że dzielicie się wrażeniem. Przyznam, że ten przepis to trochę takie moje szaleństwo, ale efekt jest wart powtarzania. I zgodzę się, że zdrowa kuchnia może być super smaczna!