Pstrąg pieczony w folii z kaszą jęczmienną i fioletową surówką

by dietolog
pstrąg kasza surówka
Lubię proste przepisy z krótką listą składników. To mit, że w kuchni trzeba spędzić dużo czasu i poświęcać długie godziny, żeby smacznie, zdrowo i apetycznie jeść. Czasem liczy się pomysł i to, co akurat znajduje się w lodówce.

W mojej lodówce zawsze jest sporo warzyw i często goszczą ryby. W tym tygodniu na Fish Friday (piątkową rybkę) gwiazdą jest pstrąg. Po innym daniu (którego jeszcze nie znacie) został mi kawałek czerwonej kapusty, no i zanurkowałam w mojej ulubionej „kaszowej szafce” i wybrałam drobną kaszę jęczmienną. W zaledwie 40 minut stworzyłam pyszne danie rybne.

pstrąg

Składniki na 2 porcje:

2 całe pstrągi
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
pęczek ulubionych ziół (u mnie pietruszka i kolendra)
sól do smaku
60g kaszy jęczmiennej perłowej
1/4 główki czerwonej kapusty
1 małe jabłko
1/2 niewielkiej czerwonej cebuli
łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki jogurtu naturalnego

Masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dużą szczyptą soli i posiekanymi ziołami.

pstrąg surowy + masło

Pstrągi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą w środku i na zewnątrz. Do środka każdej z ryb włożyć po połowie masła i kilka zielonych łodyg pietruszki i kolendry. Ryby ułożyć na dwóch kawałkach folii aluminiowej i zawinąć w papiloty. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

pstrąg zawinięty w folii

Podczas pieczenia ryby, przygotować dodatki – kaszę jęczmienną i fioletową surówkę.

Kaszę ugotować w osolonej wodzie w proporcji 3:1, aż wchłonie płyn. Czerwoną kapustę drobno pokroić i wrzucić na wrzątek, blanszować przez jakieś 5 minut i odcedzić. Przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, starte na tarce jabłko i jogurt naturalny. Wszystkie składniki surówki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Rybę podawać gorącą, od razu po wyjęciu z piekarnika (można podać w folii lub też wyjąć z papilotów), serwować z kaszą i fioletową surówką.

pstrąg kasza surówka

1 porcja to ok. 455 kcal, węglowodany: 34g, białko: 44g, tłuszcz: 18g
Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 3,4WW i 3,4WBT

SMACZNEGO!

You may also like

Zostaw komentarz