Przepis na potrawkę z indyka inspirowany popularnym daniem, znanym jako strogonow. Od oryginalnego przepisu mój leży daleko. Jest zdecydowanie lżej, ale równie smacznie. Zachęcam do wypróbowania.
Mięso z indyka to świetny wybór dla osób będących na diecie odchudzającej. Dlaczego? Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, przy dużym udziale białka. Zależało mi, żeby moja potrawka a la strogonow była lżejsza od tradycyjnego Boeuf Stroganowa.
Składniki na 4 porcje:
udziec z indyka z kością i skórą ok. 1kg lub 600g mięsa gulaszowego z indyka
włoszczyzna do ugotowania wywaru (marchew, pietruszka, cebula, kawałek selera korzeniowego, z ziarenka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu, łyżeczka soli, liść laurowy) lub 400ml wywaru warzywno-drobiowego
300g pieczarek
pęczek młodej cebuli ze szczypiorkiem (wystarczą 3 niewielkie cebulki)
100ml białego wina
dwa średnie ogórki kiszone
40g koncentratu pomidorowego (czubata łyżka)
łyżka ostrej musztardy
po łyżce sproszkowanej papryki słodkiej i ostrej
2 łyżki śmietany 12%
2 łyżki oliwy
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Do podania:
natka pietruszki
120g ryżu brązowego
Udziec z indyka umyć dokładnie, ściągnąć z niego skórę i odkroić mięso od kości. Kość i ewentualnie część skóry włożyć do garnka, zalać zimną wodą (ok. 1,5l) i dodać włoszczyznę (marchew, pietruszkę, kawałek selera, cebulę) oraz przyprawy (10 ziarenek czarnego pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy i sól do smaku). Zagotować wywar, zmniejszyć ogień i gotować przez minimum 40 minut (im dłużej, tym wywar będzie bardziej esencjonalny). Można użyć też wywaru wcześniej ugotowanego (np. rosołu z niedzieli) i wtedy można pominąć ten punkt i użyć po prostu mięsa na gulasz.
Przygotować produkty. Mięso pokroić w paski. Pieczarki pokroić w talarki. Cebule posiekać dość drobno. Ogórki obrać ze skóry i ich miąższ pokroić w kostkę.
Cebulę przesmażyć na łyżce oliwy. Po chwili dodać do niej pokrojone mięso i smażyć na dość mocnym ogniu do czasu, aż mięso zmieni kolor (białko się zetnie) i lekko się przyrumieni. Podlać białym winem, kiedy wino odparuje dodać koncentrat pomidorowy, obie papryki i musztardę. Dokładnie wymieszać i dodać 350ml gorącego wywaru warzywno-drobiowego, gotować aż mięso będzie miękkie (mi zajęło to ok. 30 minut). W międzyczasie ugotować ryż, według przepisu na opakowaniu, uważając żeby go nie rozgotować.
Pieczarki przesmażyć na drugiej patelni na łyżce oliwy, dodać do mięsa. Śmietanę wymieszać z 50 ml gorącego wywaru i też wlać na patelnię. Dodać kiszone ogórki pokrojone w kostkę, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, można do środka dodać też natkę pietruszki. Wymieszać dokładnie.
Taką potrawkę z indyka a la strogonow proponuję podawać z ryżem, posypaną natką pietruszki.
1 porcja to ok. 360 kcal, węglowodany: 22g, białko: 34g, tłuszcz: 15g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,2WW i 2,7WBT
4 komentarze
Brawo dzięki za wspaniałe przepisy
Cieszę się, że się podobają!! 🙂
Dzięki za przepisy
[…] okazji polecam Wam też moje pomysły na udziec indyka a la Strogonow czy na roladki z indyka na parze. Będziecie […]