Kolorowa surówka z kalarepy, selera naciowego i czerwonej papryki to świetny dodatek do obiadu. Zachwyca oko barwami, a podniebienie wiosennymi smakami.
Kalarepa najsmaczniejsza jest na wiosnę i na surowo, ma wtedy najwięcej wartości odżywczych. Warto wybierać młode i zielone bulwy, bez pożółkłych liści i które nie są zbyt duże (max. 8-10cm). Kalarepa im jest starsza, tym jest twardsza. Warto o tym pamiętać na zakupach, tym bardziej, jeśli w planie jest surówka z kalarepy.
Składniki na 4 porcje:
2 młode kalarepy (ok. 400g)
2 łodygi selera naciowego
1 niewielka czerwona papryka
20g rodzynek
Sos:
1 łyżka dobrej jakości oliwy lub ulubionego oleju sałatkowego (do stosowania na zimno)
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka keczupu
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Kalarepy obrać cienko ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. Podobnie łodygi selera, umyć i pokroić w kostkę porównywalną do papryki. Kalarepę, paprykę, seler i rodzynki włożyć do salaterki i wymieszać. Następnie przygotować sos.
Składniki sosu połączyć w szczelnie zamkniętym słoiku, potrząsając nim energicznie. Warzywa zalać sosem i starannie wymieszać.
1 porcja to ok. 120 kcal, węglowodany: 10g, białko: 4g, tłuszcz: 7g
Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 1WW i 0,8WBT