Brukselka z komosą ryżową i szynką

by dietolog
Brukselka z komosą ryżową i szynką posmakuje każdemu, tym bardziej kiedy poznacie sekret, w jaki sposób pozbyć się goryczki z tej małej kapustki.

Jedni ją uwielbiają, inni nie znoszą. Mam wrażenie, że brukselka, analogicznie do szpinaku, ma swoich zwolenników i zagorzałych przeciwników. Jeszcze nie tak dawno sama nie przepadałam za tym warzywem, ale odkryłam sposób jak pozbyć się z niej charakterystycznej goryczki. To na prawdę banalnie proste – wodę, w której gotuje się brukselkę należy posolić, a także posłodzić. Wiem, że z racji cukrzycy, wszyscy cukru unikamy, jednak w tym wypadku, na prawdę zdumiewająco dodatek cukru zmienia smak brukselki. Sama w to nie wierzę, ale chyba pierwszy raz w życiu, namawiam Was do użycia odrobiny cukru. Na szczęście większość zostanie w wodzie, którą się wylewa.

brukselka

Składniki na 2 porcje:

400g oczyszczonej brukselki
80g ugotowanej komosy ryżowej (40g surowej)
140g chudej szynki lub wędzonej polędwicy
1 łyżka oliwy
po łyżeczce soli i cukru

Ugotować komosę ryżową w lekko osolonym wrzątku w proporcji 2:1. Ostudzić. Można wykorzystać też komosę, która została z obiadu (ja tak zrobiłam i dzięki temu powstał ten przepis).

Brukselkę opłukać, zdjąć z wierzchnie ciemne liście i naciąć nod spodu na krzyż (dzięki temu brukselka szybciej się ugotuje). W rondelku zagotować wodę. Pod koniec gotowania posolić ją i posłodzić. Dzięki temu można pozbyć się charakterystycznej dla brukselki goryczki, którą nie wszyscy lubią. Wrzucić brukselkę do wody i gotować 5-6 minut. Dłuższe gotowanie sprawi, że brukselka będzie rozgotowana i niesmaczna, najlepsza jest taka al dente.

Szynkę pokroić w dość drobną kostkę. Podsmażyć na łyżce oliwy, kiedy lekko się zarumieni dodać komosę ryżową. Chwilę smażyć, żeby komosa się podgrzała. Ugotowaną brukselkę także dodać do patelni, tak aby pokryła się aromatyczną mieszanką z mięsa i kaszy. Smażyć 2-3 minuty i podawać.

brukselka z komosą i szynką

1 porcja to ok. 300 kcal, węglowodany: 28g, białko: 26g, tłuszcz: 9g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,8WW i 1,8WBT

SMACZNEGO!

You may also like

2 komentarze

Marysia 12 grudnia, 2018 - 9:16 am

Bardzo dziękuje za przepis wygląda smacznie a do tego czas przygotowania nie jest zbyt długi 🙂

Odpowiedz
BRUKSELKA CURRY - Dietolog 24 stycznia, 2019 - 6:43 am

[…] odczarować trochę brukselkę i zamiast przygotowywać ją tak jak zawsze, popłynęłam w stronę inspiracji azjatyckich. Gotową potrawę testowała Iwona, która NIE LUBI […]

Odpowiedz

Zostaw komentarz