Nie lubisz brukselki? Ten przepis sprawi, że ją pokochasz. Brukselka w wersji orientalnej z pewnością posmakuje miłośnikom tajskiej kuchni. Jest to też szansa na polubienie brukselki dla tych, którzy za nią nie przepadają. Przepis jest wegański.
Brukselka jest świetnym źródłem wielu witamin A, C, E, K oraz z grupy B. Jest też bogata w minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, wapń, mangan, selen oraz potas. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Jest niskokaloryczna i zawiera duże ilości błonnika. Co z tego? Kiedy ma pewną cechę, która dla niektórych osób jest nie do przeskoczenia – charakterystyczny zapach. Jedni go kochają, inni nie znoszą. A jak jest z Tobą?
Postanowiłam odczarować trochę brukselkę i zamiast przygotowywać ją tak jak zawsze, popłynęłam w stronę inspiracji azjatyckich. Gotową potrawę testowała Iwona, która NIE LUBI (przez duże N) brukselki, ale do mojego dania nie miała zastrzeżeń, co więcej bardzo jej smakowało i poprosiła o przepis! To jest dla mnie najlepsza rekomendacja. Wy również wypróbujcie, bo brukselka jest teraz na topie.
Składniki na 4 porcje:
600g brukselki
400ml mleczka kokosowego light z puszki
400ml wywaru warzywnego
2cm kawałek świeżego imbiru
1 mała biała cebula (może być z zieloną częścią)
2 łyżeczki curry
sól, biały pieprz do smaku
2 łyżki soku z cytryny
plasterki cytryny i świeżo siekana kolendra do przybrania
Brukselkę dokładnie opłukać i oczyścić. Małe główki pozostawić w całości, większe przekroić na pół. Cebulę obrać i drobno pokroić, imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
W rondelku z grubym dnem rozgrzać mleko kokosowe, dodać imbir i cebulę, gotować na małym ogniu przez jakąś minutę. Energicznie mieszając (najlepiej użyć trzepaczki) dodać curry i wywar warzywny, ponownie doprowadzić do wrzenia.
Do gotującego się płynu wrzucić przygotowaną wcześniej brukselkę i gotować 10-12 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z plasterkami cytryny i posiekaną kolendrą.
1 porcja to ok. 185 kcal, węglowodany: 11g, białko: 6g, tłuszcz: 13g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,1WW i 1,4WBT
4 komentarze
Genialny przepis! Ja brukselke akurat lubie, ale moj Maz – juz nie, wiec nie robie. A tak to jak zrobie w wekend, to moze jakos przejdzie:) Musze wyprobowac! Dzieki za przepis!!
Kamila, koniecznie daj znać po weekendzie jak Wam smakowało 🙂
Brukselka plus curry – bardzo ciekawe i zdrowe połączenie.
[…] przeżywam jakąś fascynację orientalnymi smakami. Nie tak dawno przygotowałam orientalną brukselkę, często wracam do chilli z batata i fasoli, a teraz curry z ciecierzycy. To danie jest tanie i […]