Wiosna sprzyja nowym postanowieniom i zmianom w diecie. Trochę słońca, wyższe temperatury i czujemy się pełni sił i witalności. Dbając o zdrową dietę, zwróćmy uwagę na spożycie białego cukru i przetworzonej białej mąki, jest to szczególnie ważne dla osób z cukrzycą, bo właśnie te produkty najsilniej wpływają na glikemię. Istnieje wiele sposobów na obniżanie indeksu glikemicznego potraw i nawet takie potrawy, które z pozoru nie są wskazane dla
diabetyków, da się przygotować w wersji o wiele zdrowszej.

Za przykład niech posłużą nam gofry. Biała mąka, dużo cukru, na wierzchu bita śmietana i owoce – ślinka sama napływa do ust. Jednak z cukrzycą, zjedzenie takiej porcji prostych węglowodanów może zakończyć się o wiele za wysokim poziomem cukru we krwi, więc gofrów lepiej unikać. Ale jeśli trochę zmodyfikować przepis, to może da się przygotować je w taki sposób, żeby niosły z sobą dużą wartość odżywczą zamiast dużej ilości pustych kalorii?
Wzięłam gofry na warsztat. Z moich eksperymentów powstał przepis na super-wartościowe gofry, których bazą są migdały, a zamiast bitej śmietany wykorzystujemy jogurt naturalny z dodatkiem mojego ostatniego odkrycia, super-wartościowej pasty z leśnej czarnej jagody LiQberry. Jestem szczerze zauroczona tym produktem – w składzie pasty LiQberry znajdują się jedynie dziko rosnące owoce czarnej jagody, bez żadnych dodatków, konserwantów czy syntetycznych ulepszaczy. Produkt na tyle mnie zainteresował, że postanowiłam dowiedzieć się więcej. Owoce są ręcznie zbierane w ekologicznych lasach na Litwie, Skandynawii i w Polsce. Poddawane są unikalnemu procesowi technologicznemu pozwalającemu na zachowanie wszystkich wartości odżywczych owoców. Co więcej w paście oprócz miąższu owoców, znajdują się rozdrobnione pestki i skórki jagód, które także zawierają cenne składniki, w innej formie dla nas niedostępne. Pasta ma naturalny, orzeźwiający i niezbyt słodki smak, nie zawiera dodatku cukru, co z mojego punktu widzenia jest zdecydowanie zaletą.

Wróćmy jednak do gofrów, które można przygotować w ramach śniadania czy podwieczorku – zapewnią sytość na długo i zaspokoją apetyt na słodycze, a przy okazji dostarczą wielu cennych witamin, minerałów i składników odżywczych.

MIGDAŁOWE GOFRY z JOGURTEM i PASTĄ z CZARNEJ JAGODY LiQberry
Składniki na 4 gofry:
100g migdałów
25g oleju kokosowego
1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatki: jogurt naturalny 1,5%, pasta LiQberry z jagody czarnej leśnej, nasiona chia
Wsypać całe migdały do robota kuchennego (lub młynka do kawy) i zmiksować na ziarnistą mąkę. Rozpuścić olej kokosowy w rondelku. Wymieszać masę migdałową z resztą składników i pozostawić na 15 minut, aż masa
napęcznieje. Dodać trochę wody, jeśli masa jest zbyt gęsta. Piec w wysmarowanej delikatnie (za pomocą silikonowego pędzelka) tłuszczem (może być olej kokosowy lub zwykły olej rzepakowy) gofrownicy.
Gofry podawać z jogurtem naturalnym, łyżką pasty LiQberry jagoda czarna leśna i nasionami chia (szałwii hiszpańskiej), uznawanych za superfood ze względu na bogatą wartość odżywczą.
1 gofr z łyżką jogurtu naturalnego, łyżką pasty jagodowej i ½ łyżeczki nasion chia to ok. 280kcal, węglowodany: 11g, białko: 9g, tłuszcz: 22g
Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 1WW i 2,4WBT.

SMACZNEGO!