Gotowane zielone szparagi z jajkiem w koszulce i sos holenderski

by dietolog
szparagi z jajkiem w koszulce

Przepis na prosty wiosenny obiad. Gotowane zielone szparagi z jajkiem w koszulce i sos holenderski.

Szparagi to jedno z moich ulubionych wiosennych warzyw. Lubię je gotowane, pieczone, a nawet na surowo (takie młodziutkie i cieniutkie, mniami!). Najbardziej typowe danie ze szparagami? Dla mnie – szparagi z jajkiem w koszulce albo jajkiem sadzonym. W tym wpisie z dodatkiem sosu holenderskiego i odrobiny parmezanu. Zatem zapraszam na prawdziwą wiosenną ucztę.

Składniki na 1 porcję:

Szparagi

  • 250 g zielonych szparagów
  • szczypta soli

Jajko w koszulce

  • 1 jajka
  • 1 łyżka octu (winny lub spirytusowy)
  • szczypta soli

Sos holenderski

  • 1 żółtko
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Do podania

  • Odrobina tartego parmezanu (opcjonalnie)
  • Świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Zacznij od szparagów. Umyj je i osusz, a następnie odetnij zdrewniałe końcówki – zwykle wystarczy pozbyć się dwóch–trzech centymetrów od dołu. Ja wybieram szparagi cienkie, bo szybko się gotują i są młodsze. Końcówek nie wyrzucaj, możesz z nich zrobić zupę.

W szerokim garnku zagotuj osoloną wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, zanurz w niej szparagi i gotuj przez trzy minuty (jeśli są grubsze, to nieco dłużej). Chodzi o to, by zachowały lekką chrupkość i nie stały się zbyt miękkie. Po ugotowaniu wyjmij szparagi z wody i przełóż na talerz (wodę możesz użyć do przygotowania zupy, której pisałam akapit wyżej).

W tym samym czasie przygotuj jajko w koszulce. W osobnym, wysokim garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżki octu i szczypty soli, Gdy się zagotuje zamieszaj wodę energicznie łyżką, by wytworzyć wir. Wbij do środka wiru jajko. Obracające się białko szczelniej otuli żółtko. Gotuj jajko przez około trzy–cztery minuty, aż białko się zetnie, a żółtko w środku pozostanie płynne. Wyjmij je ostrożnie przy pomocy łyżki cedzakowej i ułóż na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar wody.

Na końcu zajmij się przygotowaniem sosu holenderskiego.

Podgrzej w rondelku masło, najlepiej klarowane, tak by się rozpuściło, a w innym garnku zagotuj niewielką ilość wody. Na garnek nałóż metalową lub żaroodporną miskę, uważając, by nie dotykała powierzchni wrzątku; to właśnie w tej misce połączysz składniki na sos. Do miski włóż żółtko, dodaj łyżeczkę soku z cytryny (lub octu) oraz szczyptę soli. Zacznij energicznie ubijać je trzepaczką, pozwalając im się lekko podgrzać dzięki parze, co pomoże uzyskać puszystą konsystencję. Kiedy żółtko zacznie gęstnieć, zacznij powoli wlewać ciepłe masło, nie przestając przy tym ubijać. Postaraj się robić to stopniowo, by sos się nie zważył, i kiedy uzyskasz odpowiednią gęstość, dodaj szczyptę pieprzu. Jeśli zauważysz, że sos staje się zbyt gęsty, dolej odrobinę ciepłej wody i ubijaj dalej.

Gdy sos holenderski jest już gotowy, a jajka oraz szparagi czekają w pełnej gotowości, na szparagi nałóż sos holenderski i ułóż jajko w koszulce. Całość oprósz tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.  

Ta prosta kompozycja: zielone szparagi z jajkiem w koszulce o płynnym żółtku i aksamitnym sosem, tworzy wyjątkowo smaczną i elegancką propozycję na każdą porę dnia. Sprawdzi się na śniadanie, ale również na lekki obiad czy kolację.

Zielone szparagi mają niski indeks glikemiczny i wysoką zawartość błonnika, co wspomaga stabilizację poziomu cukru we krwi. Ponadto dostarczają witamin i składników mineralnych (m.in. A, C, E, K i kwasu foliowego) bez znacznego podnoszenia kaloryczności diety, co jest istotne w kontrolowaniu masy ciała.

Najlepszy sezon na świeże zielone szparagi przypada od wczesnej wiosny do początku lata, najczęściej od kwietnia do czerwca.

Spieszmy się jeść szparagi, sezon tak szybko mija…

1 porcja to ok. 555 kcal, węglowodany: 12g, białko: 15g, tłuszcze: 50g
1,2 WW
5,1 WBT*

*najwięcej kalorii w tym daniu pochodzi z sosu holenderskiego, zatem jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, zrezygnuj z tłustego sosu.

You may also like

Zostaw komentarz