Prosty przepis na łososia pieczonego w ziarnach sezamu, na delikatnym puree z kalafiora, podany z kaszą gryczaną i kolorową mizerią przygotowaną z sałaty masłowej, ogórka i rzodkiewki. Pyszne danie rybne na piątkowy Fish Friday!

Łosoś norweski jest niezwykle efektowny i łatwy w przygotowaniu. Najwygodniejszą jego formą jest filet, który jest w zasadzie od razu gotowy do przygotowania dania. Sięgam po niego dość często kiedy mam gości, bo niemal wszyscy lubią łososia – głównie dlatego, że jego mięso jest zwarte i ma ładny kolor, a ponadto nie ma wielu ości i łatwo można się ich pozbyć. Dla mnie łosoś jest niezwykle wdzięcznym produktem kulinarnym. Dziś przepis na pieczone filety w panierce sezamowej na moim ulubionym puree z kalafiora gotowanego w mleku i kaszy gryczanej. Dopełnieniem posiłku jest kolorowa surówka – mizeria z sałaty, świeżego ogórka gruntowego i rzodkiewki na jogurcie. Spójrzcie jak prezentuje się mój łosoś pieczony w sezamie z apetycznie skomponowanymi dodatkami.

łosoś pieczony w ziarnach sezamu

Składniki na 4 porcje:

480g filetu z łososia bez skóry
80g sezamu
sól, pieprz do smaku

niewielki kalafior
1/2 litra mleka (u mnie bez laktozy)
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
łyżka masła
100g kaszy gryczanej

główka sałaty masłowej
3 średnie ogórki gruntowe
4-5 rzodkiewek
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól do smaku

Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić ze skóry i wyciągnąć ości. Podzielić filet na 120g porcje. Oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w ziarenkach sezamu. Łososia w sezamowej panierce podprażyć na suchej patelni (bez tłuszczu!), następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w mleku. Odcedzić, ale nie wylewać mleka, może się przydać, aby rozrzedzić puree. Kalafiora zblendować na gładką masę (jeśli trzeba, dodać mleka), doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, na koniec dodać łyżkę masła i wymieszać.

Kaszę gryczaną ugotować na sypko zgodnie z instrukcją przygotowania na opakowaniu. Doprawić solą.

Sałatę wypłukać i posiekać we wstążki, ogórka obrać ze skórki i pokroić w talarki, opłukaną rzodkiewkę pokroić w półksiężyce. Warzywa przełożyć do miski, doprawić solą i jogurtem naturalnym, dokładnie wymieszać.

sałata ogórek rzodkiewka

Na talerz nałożyć 1/4 puree z kalafiora, posypać ziarenkami ugotowanej kaszy gryczanej, następnie porcję upieczonego w sezamie łososia i nałożyć surówkę. Danie pięknie wygląda i wyjątkowo dobrze smakuje.

łosoś w sezamie na puree z kalafiora

1 porcja to ok. 470 kcal, węglowodany: 28g, białko: 38g, tłuszcz: 23g
Informacja dla diabetyków: w takiej porcji znajduje się 2,8WW i 3,6WBT

SMACZNEGO!