Przepis na frittatę, czyli popularną we Włoszech i Hiszpanii masę jajeczną zapiekaną z dodatkami – u mnie z rybą, marchewką i kukurydzą. Zielony kolor uzyskałam przez dodanie do masy jajecznej młodych liści szpinaku. Jako dodatek proponuję lekko ostry sos jogurtowy z dużą ilością zielonego szczypioru, zainspirowany przez Anię z bloga Cooka.pl.

Zapiekanka z dużą ilością warzyw to bardzo dobry patent na powiększenie ilości jedzenia, kiedy wpadną niespodziewani goście np. w porze obiadowej. Akurat miałam w planie upiec rybę, kiedy okazało się, że będą jeszcze dwie osoby na obiedzie. Poszperałam w zakamarkach lodówki, znalazłam marchewkę i gotowaną kukurydzę, jajka (które zawsze muszą być „na stanie”), a także szpinak i w mojej głowie narodził się pomysł na zapiekankę rybno-jajeczną. A jak już mnie trochę znacie, to wiecie, że u mnie od pomysłu do realizacji bardzo krótka droga. Zapraszam Was do częstowania się przepisem na przepyszną zieloną frittatę.

Składniki na 4 porcje:

300g filetu z dorsza, bez skóry
300g marchwi
100g gotowanej kukurydzy (może być z puszki)
200g szpinaku baby
4 jajka
sól, pieprz do smaku
1 łyżka masła

Sos:
400g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
½ łyżeczki płynnego miodu
pęczek szczypioru
sól, pieprz do smaku

Rybę umyć, jeśli trzeba zdjąć skórę, pokroić w grubą kostkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć 4-5 minut na łyżce masła. Ziarenka ugotowanej kukurydzy odkroić od kolby (lub otworzyć konserwową). Wszystkie warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zblendować na gładką masę z liśćmi młodego szpinaku, doprawić solą (ok. 1/3 łyżeczki) i pieprzem. Połączyć ubitą pianę z zieloną masą, po czym zalać nią warzywa i rybę w naczyniu żaroodpornym.

Zapiekać 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem).

W międzyczasie przygotować sos. Szczypior pokroić. Jogurt doprawić łyżką majonezu, odrobiną miodu, przyprawami (solą i pieprzem) i wymieszać ze szczypiorem.

Frittatę wyjąć z piekarnika, pokroić i podawać z sosem jogurtowym ze szczypiorem.

 

1 porcja to ok. 280 kcal, węglowodany: 17g, białko: 28g, tłuszcz: 11g
Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,7WW i 2,1WBT

SMACZNEGO!