Pomysł na smaczną przekąskę idealną zarówno na świąteczny stół, jak i sylwestrową czy karnawałową imprezę. Banalny w wykonaniu, genialny w smaku tatar z wędzonego łososia.

Wiecie, że uwielbiam ryby. Ta przystawka jest prawdziwą gwiazdą na karnawałowym stole. Tatar, ale nie z mięsa i nie surowy. Wędzony łosoś z ostrą cebulką i kwaśnym ogórkiem, to połączenie wręcz doskonałe. Te łososiowe kulki są niby prostym daniem, ale jakże efektownym – zarówno wizualnie, jak i smakowo. Niektórzy nie lubią, bądź też nie mogą spożywać surowego mięsa (tutaj ukłon dla przyszłych mam oczekujących potomstwa), dlatego z chęcią skorzystałam z łososia wędzonego.

Łosoś wędzony na zimno czy na gorąco?

W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje wędzonego łososia – na zimno i na gorąco. Czym one się różnią? Oczywiście temperaturą wędzenia. Ten na zimno spędza dobę, lub nawet kilka dni w wędzarni, której temperatura wynosi 33 stopnie Celsjusza. Przy okazji może nasiąknąć sadzą, toksynami i niezbyt zdrowymi związkami. Łosoś wędzony na gorąco przebywa w wędzarni zdecydowanie krócej – od jednej do dwóch godzin i to w gorącym dymie. Łosoś wędzony na gorąco jest zdecydowanie lepszym wyborem, co odzwierciedla się także w jego cenie (jest droższy od tego wędzonego na zimno).

tatar z wędzonego łososia

Składniki na 12 porcji (kulek):

300g łososia wędzonego na gorąco
2 małe szalotki
2 małe ogórki kiszone

Plastry wędzonego łososia wyłożyć na deskę (najlepiej plastikową lub szklaną, bo drewniana wciągnie łososiowy aromat) i posiekać bardzo drobno ostrym nożem. Białe części szalotek pokroić w drobniutką kosteczkę i dodać do posiekanego łososia. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Z masy uformować 12 niewielkich kuleczek, ułożyć na półmisku i w każdej kulce zrobić wgłębienie (jak w kluskach śląskich).

Ogórki obrać ze skórki i pokroić w drobną w miarę równą kosteczkę 2×2 milimetry. Do każdego wgłębienia wsypać trochę ogórkowych kosteczek. Na wierzchu można posypać posiekanym szczypiorem pozostałym z szalotek.

tatar z wędzonego łososia

1 porcja (kulka łososiowego tatara) to 55kcal, węglowodany: 0,5g; białko: 6g, tłuszcz: 3g

Informacje dla diabetyków: przystawka zawiera znikomą ilość węglowodanów i traktujemy ją jako białko-tłuszczową.
Jedna kulka zawiera 0,5WBT.

SMACZNEGO!